Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: dosegnuli 80 posto turistički rekordne 2019.; otvoreni natječaji za programe udruga

10.01.2022.

14:49

Autor: Neva Funčić

Župan sa suradnicima pred novinarima

Župan sa suradnicima pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Kvarnerski turizam se prošle godine približio predpandemijskim rezultatima. Nakon usvajanja županijskog proračuna otvoreni su natječaji javne nabave, a najvažnija je kupovina novog uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku karcinoma dojke u ambulanti Doma zdravlja u Rijeci.

Usvajanje proračuna omogućilo je nastavak razvojnih projekata, pokretanje natječaja javne nabave i financiranje programa udruga, istaknuo je župan Zlatko Komadina te se pohvalio dobrim turističkim rezultatima. U 2021. godini u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 25,4 milijuna turističkih dolazaka, što je 80 posto prometa rekordne pretpandemijske 2019., odnosno 40 posto više nego u 2020. Najviše noćenja je zabilježeno na otoku Krku, slijede Cres i Lošinj, Crikveničko-vinodolska rivijera i Opatija. Najbrojniji gosti bili su Nijemci, potom Slovenci i Austrijanci, koji su najviše koristili obiteljski smještaj. Turizam se pokazao otporan i kvalitetan, a smještajni kapaciteti najviše kvalitete. Oni s pet zvjezdica, zabilježili su veću popunjenost nego u vrijeme prije pandemije, izvijestio je Komadina.


Pročelnica za kulturu Sonja Šišić izvijestila je da su otvoreni natječaji za potporu programima u kulturi, vrijedni dva milijuna i 200 tisuća kuna, te za programe tehničke kulture u vrijednosti 700 tisuća kuna. PGŽ će nastaviti i s ulaganjima u mala goranska sanjkališta, pokretne trake i ratrak vozila, za što je u ovoj godini namijenjeno milijun i pol kuna, najavio je pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan. Pročelnik za turizam i poduzetništvo Mladen Brajan je izvijestio kako je u tijeku priprema milijun kuna vrijednog natječaja za potporu projektima turističke infrastrukture, kao i anketiranje gradova i općina o iznosu turističke pristojbe, o čemu će odlučiti Županijska skupština. Brajan pretpostavlja da se visina pristojbe ni ove godine neće mijenjati.


Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je kupovinu ultrazvučnog uređaja s tri sonde, za dodatnu dijagnostiku karcinoma dojke. Uređaj vrijedan 1,2 milijuna kuna s PDV-om trebao bi ove godine zamijeniti onaj iz 2013. godine u ambulanti Doma zdravlja u Parku Nikole Hosta u Rijeci. Župan Komadina i pročelnica Malatestinić pozdravili su strože epidemiološke mjere, te napomenuli da su one važna linija obrane bolnica

Svi bi željeli manje brojeve oboljelih, a ne bi se ničeg odrekli. Slijedi karnevalsko vrijeme u kojem moramo biti vrlo oprezni.

Zlatko Komadina

Dragica Marač, pročelnica odjela za socijalnu politiku i mlade, izvijestila je da je još mjesec dana otvoren natječaj za sufinanciranje programa udruga u socijalnoj skrbi i skrbi o mladima, a na raspolaganju je iznos od milijun i 432 tisuće kuna. Rekla je i da je epidemiološka situacija u domovima za starije dobra zahvaljujući, između ostalog, i strožem režimu posjeta koje moraju biti najavljene.


Pročelnik ureda županije Goran Petrc izvijestio je o još četiri otvorena natječaja za pokroviteljstvo nad manifestacijama kao i rad udruga manjina i onih koje se bave zaštitom ljudskih prava. Za oko 300 programa namijenjeno je tri milijuna kuna, a natječaji su otvoreni do 31. siječnja, odnosno za nacionalne manjine do kraja ožujka, rekao je Petrc.


Pročelnica za promet i pomorsko dobro Nada Milošević izvijestila je o tehničkom rebalansu proračuna ŽLU Kraljevica-Bakar-Kostrena gdje su dodatna sredstva od 400 tisuća kuna usmjerena u dogradnju luke u Bakru, te o dogovoru da eko brodica EKO 13 redovito obilazi akvatorij i sudjeluje u uzorkovanju mora uoči sezone kupanja. Izvijestila je i da je od Rijekaprojekta naručena izmjena projekta dogradnje luke Mrtvaška. Sukladno zahtjevima stanovnika otoka Ilovika, projektom je predviđeno sniženje dijela gata i omogućen privremeni pristan brodica za vrijeme trajanja radova. "ŽLU Mali Lošinj očekuje projekt možda već danas", rekla je Milošević, a župan Komadina je najavio da ovog tjedna očekuju nove informacije, o kojima će javnost biti informirana. 

Poslušajte izlaganja župana i njegovih suradnika:

Župan sa suradnicima: kako počinjemo Novu godinu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.