Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ u 2018.: investicijski zamah nasuprot agoniji 3. maja

17.12.2018.

14:05

Autor: Neva Funčić

Mamula, Komadina, Medarić i Boras Mandić na kraju godine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Mamula, Komadina, Medarić i Boras Mandić na kraju godine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija će u idućoj godini nastaviti ulaganja u obnovu škola i dogradnje luka te u skijalište na Platku, istaknuto je na posljednjem ovogodišnjem susretu župana Zlatka Komadine i njegovih zamjenika s novinarima.

Nastavit će se investicijski zamah: grade se nove rive za 150 milijuna kuna; nove škole, iduća je Jelenje-Dražice; nastavit će se projekt Putevima Frankopana i ulaganja u Platak.

Župan Zlatko Komadina odbacio je primjedbe da je podršku proračunu osigurao političkom trgovinom. "Razgovaralo se za stolom, u više očiju, o projektima i programima. Ljudi su odgovorno izabrali projekte, umjesto bacanja novaca građana ", rekao je Komadina.

Unatoč razlikama, Županijska skupština je više puta bila jednistvena, rekao je zamjenik župana Marko Boras Mandić. Istaknuo je kako su županijski vijećnici tijekom prošle godine jednoglasno podržali inicijative o opstojnosti brodogradilišta 3. maj, o uvjetima gradnje LNG terminala, za ukidanje mostarine i cestovnih nameta te Opatijsku inicijativu za financiranje sporta.

Boras Mandić je dodao i kako građani PGŽ u državni proračun izdvajaju milijardu kuna više nego što im se iz proračuna vraća.

Župan je naglasio kako je 2018. godinu ipak obilježila agonija u 3 maju. "Nečinjenje države i neodgovorno činjenje uprave Uljanika rezultiralo je agonijom brodogradnje", rekao je Komadina koji ističe kako je županija nastojala djelovati proaktivno i nada se novim porinućima s trećemajskih navoza.

U međuvremenu, PGŽ je osnovala Fond solidarnosti za pomoć djeci Trećemajaca te Fond za Gorski kotar, područje najteže pogođeno depopulacijom.

Dožupan Petar Mamula tumači kako je 10 milijuna kuna u goranskom fondu namijenjeno razvojnim projektima te kako u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom pripremaju prijedlog novog zakona o brdsko-planinskim područjima.

Zamjenica župana Marina Medarić ističe ulaganja u otoke: dogradnju otočnih škola, obnovu brojnih luka i gradnju velike, osam milijuna eura vrijedne, solarne elektrane na otoku Cresu, koja će omogućiti energetsku neovisnost Cresa i Lošinja. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.