Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: U kolovozu 70 posto lanjskog posjeta gostiju, škole spremne za početak

31.08.2020.

13:49

Autor: HRT - Radio Rijeka

Zlatko Komadina, Edita Stilin i Dragica Marač (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka))

Zlatko Komadina, Edita Stilin i Dragica Marač (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka))

Foto: - / -

Za škole koje rade u više smjena odobreno je skraćenje nastavnog sata na 40 minuta, kako bi se između smjena stiglo dezinficirati školski prostor. Unatoč pandemiji, gosti su pokazali povjerenje u sigurnost Kvarnera koji u kolovozu bilježi 70 posto od broja gostiju prošle godine u isto vrijeme.

Za škole koje rade u više smjena odobreno je skraćenje nastavnog sata na 40 minuta. Taj je zahtjev Primorsko-goranska županija uputila Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kako bi se između smjena stiglo dezinficirati školski prostor, a odobrenje je stiglo danas, izvijestila je županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin.

Skraćenje satova provodit će se u 18 srednjih i četiri osnovne škole koje imaju nastavu organiziranu u više smjena. U školama koje imaju jednosmjenski rad nastavni sat će i dalje trajati 45 minuta, rekla je Stilin te izvijestila da su razrađena tri modela organizacije nastave, o čemu će odlučivati škole ovisno o uvjetima.

Pozvala je roditelje da budu partneri školama te pripreme djecu za početak nastave u posebnim uvjetima. Stilin je izvijestila i da je PGŽ osigurala 80 pomoćnika u nastavi za djecu s posebnim potrebama te da je za dogradnju osnovne škole u Matuljima dobivena uporabna dozvola. "Dakle, idućeg ponedjeljka se vidimo u novim učionicama u Matuljima", poručila je novinarima.

Pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač je izvijestila o dobroj epidemiološkoj situaciji u domovima za starije osobe, gdje nije bilo prodora zaraze kovidom 19. Ponovila je da su posjete dozvoljene u kontroliranim uvjetima te da su u svim domovima pojačane higijenske mjere zaštite.

Izvijestila je i da je od jeseni za 120 posto povećan zakup za dislociranu jedinicu Doma za starije osobe u Velom Lošinju. "Časne sestre koje su vlasnice prostora su novim ugovorom zatražile 2100 eura mjesečno, umjesto dosadašnjih 1000, na što smo morali pristati dok ne nađemo bolje rješenje", izvijestila je Marač. Rekla je i da je županija izdvojila 150 tisuća kuna za Dom za starije osobe "Mali Kartec" na Krku, za uređenje odjela za demenciju, gdje će se napraviti dodatni protuklizni podovi i još dva sanitarna čvora. U domovima za starije osobe trenutno su u tijeku investicije vrijedne oko tri milijuna kuna.

Marač je najavila i ponavljanje natječaja za tri medicinske sestre na Rabu, gdje je još uvjek zatvoren dom za starije osobe. "Iako je zgrada uređena prije godinu dana i zaposleni su domari i njegovateljice, ni kroz četiri natječaja nismo uspjeli zaposliti medicinske sestre, koje su deficitarni kadar u cijeloj Hrvatskoj", rekla je Marač.

Marač je izvijestila i o dva županijska natječaja za područje Gorskoga kotara: za programe zaštite žena od nasilja namijenjeno je 80 tisuća kuna, a za opremanje prostora za informiranje i druženje mladih čak 359 tisuća kuna.

Župan Zlatko Komadina izvijestio je da je ukupni turistički rezultat na 60 posto lanjskog, dok je kolovoz na 70 posto, što je znatno bolje od očekivanog. Komadina je komentirao i najavu Vlade o trećoj poreznoj reformi kojom se za građane smanjuju stope poreza na dohodak. "To je dobro za građane, ali je to novi udar na prihode lokalnih samouprava. Da bi se to izbjeglo, trebalo bi povećati udio stope gradova i općina u ukupnom razdjelu poreza na dohodak", rekao je župan.

Dodao je da država još uvijek uzima šest posto za decentralizirana sredstva i 17 posto za Fond financijskog izravnanja, kojima se pomaže slabije razvijenim gradovima i općinama. "Opet će nastradati razvijeni kojima se oduzima pravo na razvoj", poručio je Komadina. Poslušajte 120. redovnu konferenciju za novinare u PGŽ-u:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.