Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: U listopadu više od 15 tisuća nezaposlenih

16.11.2015.

17:22

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji je krajem listopada bilo evidentirano 15.467 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na rujan 11,3 posto više, a u odnosu na prošlogodišnji listopad 10,5 posto manje, podaci su riječkoga Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U listopadu je novoprijavljenih nezaposlenih osoba bilo 3016, što je 4,4 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj novoprijavljenih, njih 73,1 posto, na burzu je došlo izravno iz radnog odnosa. Pritom ih je najviše, 79,5 posto, došlo zbog isteka rada na određeno vrijeme. Zbog poslovno-uvjetovanog otkaza, gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga prijavilo ih se 12,9 posto, a sporazumnim prekidom radnog odnosa 5,8 posto.

Iz evidencije nezaposlenih u listopadu je "izašla" 1451 osoba, od čega su se 832 osobe ili 57,3 posto zaposlilo, dok ih je 42,7 posto brisano iz drugih razloga.

Temeljem radnog odnosa zaposleno je 740 osoba, što je 25,5 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 2,6 posto više nego u istom mjesecu lani, a 92 osobe su zaposlene na temelju drugih poslovnih aktivnosti (registriranje trgovačkog društva, obrta, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i sl.). 

Zavodu je u listopadu prijavljeno 1430 slobodnih radnih mjesta, što je 72,5 posto više nego u istom mjesecu lani. Traženi su bili radnici u obrazovanju (22,7 posto), prerađivačkoj industriji (18,7 posto), javnoj upravi i obrani i u obveznom socijalnom osiguranju (10,2 posto), trgovini (8,3 posto) te u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (6,9 posto).

Poslodavci su najviše tražili zavarivače, učitelje u osnovnim i nastavnike u srednjim školama, ekonomske stručnjake, predškolske odgajatelje i montere metalnih konstrukcija. Slijede službenici u knjigovodstvu, prodavači u trgovinama i konobari te osobe domaćinskih zanimanja u uredima, hotelima i drugim objektima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.