Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: U Mrtvaškoj se postupa po zaključcima Županijske skupštine

29.11.2021.

16:56

Autor: Hina

Foto: Spasimo Otok Ilovik (preuzeto s Facebooka)

Foto: Spasimo Otok Ilovik (preuzeto s Facebooka)

Foto: - / -

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić rekla je u ponedjeljak kako je važno poštovati zaključke Županijske skupštine o nastavku radova u luci Mrtvaškoj na Lošinju, posebice jer je riječ o europskom novcu koji je nužno početi koristiti.

Nužno je osigurati gradilište i s njega ukloniti privatna vozila kako bi se radovi nastavili, rekla je Medarić na redovitoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi. Govoreći o postavljanju ograde i zaštitarskoj službi na gradilištu, istaknula je kako je cilj neovlaštenim osobama onemogućiti ulazak na gradilište, a djeci, starijima i osobama kojima je potrebna zdravstvena zaštita osiguran je neometan svakodnevni prijevoz i iskrcaj u Mrtvaškoj.

Na mulu nisu postavljani nikakvi kavezi niti dovedeni zaštitari da sprečavaju djecu u iskrcaju i prolasku kroz gradilište", rekla je zamjenica župana Marina Medarić.

Istaknula je da je djeci, iako im je omogućen prijevoz redovnom brodskom linijom iz Ilovika do Malog Lošinja i pravodobni dolazak u školu, u dogovoru Lučke uprave, Grada Malog Lošinja i izvođača radova, dopušten i prolazak kroz gradilište kako bi u školu mogla krenuti pola sata kasnije. Njihov prolazak bit će pod nadzorom djelatnika gradilišta i zaštitara, da prolaskom kroz gradilište ne dođe do padova ili ozljeda.

"Takva mogućnost dopustila bi se sve do izrade privremenog rješenja za siguran iskrcaj djece na drugoj strani lučkog područja, koje bi realizirao izvođač nakon ulaska u gradilište", rekla je Medarić.

Pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin dodala je da četiri srednjoškolca s Ilovika redovito pohađaju nastavu u Malom Lošinju, a učiteljica razredne nastave neometano dolazi s Lošinja na Ilovik.

Projektom dogradnje luke Mrtvaške predviđeno je da radovi traju dvije godine, tijekom kojih će brod, umjesto od Ilovika do Mrtvaške, ploviti dulje, od Ilovika do Malog Lošinja. Stanovnici Ilovika smatraju da je ugrožen opstanak obitelji na otoku i da je projekt loše pripremljen te traže da im se tijekom radova omogući korištenje gata u Mrtvaškoj i da im se osigura svakodnevna brodska veza od Ilovika do Mrtvaške.

Na konferenciji za novinare u županijskoj upravi još je rečeno da su u ribarskim lukama u Malom Lošinju i Mošćeničkoj Dragi postavljene mobilne ribarske kućice u sklopu europskog projekta Adri.SmartFish, vrijednog 765.750 kuna. U tijeku je uređenje unutrašnjosti kućica i nabava opreme. Kućice su namijene lokalnim ribarima, kao spremište ribarskog alata i granuliranog leda, a cilj je lakše povezivanje ribara s lokalnim stanovništvom, prodaja ribe na lokalnom tržištu i održivost malog ribarstva. 

Poslušajte izjave:

Marina Medarić: Izvođač se mora uvesti u radove, pripremila Iva Pavletić Crnić

Stilin: Četiri srednjoškolca redovito prisustvuju nastavi na Lošinju, pripremila Iva Pavletić Crnić

Stilin o ulaganjima u infrastrukturu obrazovnih institurcija, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.