Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ u novu godinu ulazi stablino i s brojnim projektima

19.12.2022.

14:40

Autor: Neva Funčić

S umjerenim optimizmom u 2023.

S umjerenim optimizmom u 2023.

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija uspjela je zadržati stabilnost u uvjetima rastuće inflacije, rekao je župan Zlatko Komadina na posljednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare. Zajedno sa zamjenicima najavio je skoro otvorenje dvorane medicinske škole u Rijeci te nastavak gradnje škole na Rabu, zdravstvenog centra na Rujevici te domova za starije u Klani, Delnicama i na Cresu.

Za nama je teška godina koja je bila izazovna u svakom pogledu, rekao je župan Zlako Komadina te istaknuo da je Primorsko-goranska županija uspjela zadržati stabilnost. 


PGŽ je korisnicima amortizirala troškove nastale zbog naglog rasta cijena energenata, rekao je župan te dodao kako županija u iduću godinu ulazi stabilno, ali i da buduća kretanja ovise najviše o vanjskim faktorima.


Zamjenica župana Marina Medarić pojasnila je da država izdvaja nepromijenjeni iznos novca za decentralizirane troškove djelatnosti zdravstva, školstva i socijale, iako je trošak energenata tri do četiri puta veći nego na početku godine. 


Medarić se nada da će županija moći nastaviti s projektima, a najavila je dovršetak gradnje sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci te nastavak dogradnje osnovne škole na Rabu. Istaknula je i da je PGŽ prva u srednjim školama krenula s novim programom 'Škola i zajednica' te da na svim većim otocima ima domove za starije osobe.


Za dogradnju domova za starije osobe u Rijeci i u Delnicama već je pripremljena dokumentacija, dok se za domove u Klani i na Cresu pripremaju urbanistički uvjeti, dodao je zamjenik župana Vojko Braut


Rekao je i da su u tijeku dopune lokacijske te ishođenje građevinske dozvole za projekt Centra hitne medicine i HGSS-a na lokaciji Rujevica Zapad te izrada idejnog rješenja novog Doma zdravlja na lokaciji Rujevica Istok, a u planu je i gradnja novih ambulanti u Malom Lošinju i Opatiji.Zamjenik župana Petar Mamula je najavio nastavak programa potpora za poljoprivrednike i poduzetnike. U ovoj godini je izvanredno isplaćena pomoć za kupovinu stočne hrane, a u idućoj godini će biti nastavljena ulaganja u pogon za preradu voća u Staroj Sušici, gdje je u planu i dogradnja punionice meda.


Župan Komadina je novinarima predstavio županijski kalendar s odabranim učeničkim ilustracijama županijskih priča te svima poželio uspješnu iduću godinu. Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ na kraju godine i ususret 2023.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.