Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ : ugovor s HEP-om na čekanju, a pomoć stočarima odmah

29.08.2022.

12:27

Autor: Neva Funčić

u Urinju bi ponovno mogli proizvoditi struju

u Urinju bi ponovno mogli proizvoditi struju

Foto: - / HEP

Primorsko-goranska županija izdvojila je 400 tisuća kuna za ublažavanje posljedica rasta troškova poslovanja stočarskih farmi, ali će pričekati vladine mjere pomoći prije sklapanja novog ugovora s HEP-om.

Župan Zlatko Komadina najavio je i mogućnost proglašenja elementarne nepogode jer su ratarski prinosi zbog suše za 40 posto manji nego prijašnjih godina.

To se izravno odražava na povećane troškove stočarske proizvodnje koji rastu i zbog porasta cijena energenata. Nismo ni velika ni tipična poljoprivredna županija, ali ovo malo proizvodnje moramo podržavati koliko možemo. Javni poziv za pomoć stočarima objavljen je prošlog mjeseca, od raspoloživog iznosa od 400 tisuća kuna najveća pojedinačna potpora može iznositi 20 tisuća kuna, a stiglo je 20 prijava.

župan Komadina

Župan je najavio i da će pozvati načelnike i gradonačelnike da provjere i prijave stanje na terenu kako bi se eventualno zbog posljedica suše proglasilo stanje elementarne nepogode.


Na konferenciji za novinare rekao je i da smatra kako nema valjanih razloga za šesterostruko poskupljenje struje u Hrvatskoj te pozvao vladu i nadežno ministarstvo da stave u funkciju raspoložive kapacitete elektrana. Smatra da bi Hrvatska, koja sada uvozi četvrtinu potrebne elektične energije, dodatnom proizvodnjom mogla postati neovisna od uvoza. 


Komadina je najavio i da će pričekati vladine mjere pomoći prije sklapanja novog ugovora s HEP-om. Naime, ovog je ljeta na natječaj javne nabave za objedinjene troškove svih ustanova PGŽ stigla samo jedna ponuda za isporuku električne energije, i to do Hrvatske elektroprivrede sa cijenom šest puta većom od dosadašnje. 


Umjesto dosadašnjih nešto više od trideset milijuna, javnom smo nabavom predvidjeli 108 milijuna, znači trostruko više nego lani, a ponuda koju smo dobili od HEP-a je cijena od 210 milijuna kuna, šest puta veća nego lani, rekao je Komadina.

To je jednostavno nenormalno i povećanje koje ne bi trebalo ugovarati.

Zlatko Komadina

Ponovio je Komadina i poziv da se uključe elektrane koje su konzervirane. TE Urinj može raditi na lako lož ulje bez sumpora i tako manje štetiti okolišu, rekao je Komadina te dodao da ima informaciju da se već radi na dekonzerviranju urinjske termoelektrane, kako bi se pripremila za ponovno pokretanje. 


Poslušajte konferenciju za novinare:

konferencija za medije - Komadina

župan Komadina

župan Komadina

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.