Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Ulaganja u goranski sport, lovstvo i školstvo

29.01.2018.

12:25

Autor: Neva Funčić

Edita Stilin, Marina Medarić, Melita Raukar (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

Edita Stilin, Marina Medarić, Melita Raukar (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija izmijenila je pravilnik o ulaganjima u pomorsko dobro. Dosadašnje obavezno učešće izvornih sredstava lučkih uprava iznosilo je 30%, a sada je smanjeno na 15% investicije. Usvojena je i odluka o ulaganjima u sportske objekte u Gorskom kotaru i na Platku.

Primorsko-goranska županija izmijenila je pravilnik o ulaganjima u pomorsko dobro. Dosadašnje obavezno učešće izvornih sredstava lučkih uprava iznosilo je 30%, a sada je smanjeno na 15% investicije. Za razliku od bogatijih otočnih, četiri kopnene lučke uprave do sada imale su problema s praćenjem investicija, a ova izmjena olakšat će županijska ulaganja, rekla je zamjenica župana Marina Medarić. Istaknula je kako osam županijskih lučkih uprava godišnje ostvaruje prihod od 80 milijuna kuna. "To je znatno više od početnih 5 milijuna, koliko je na početku procesa koncesioniranja, prije 15 godina, iznosio prihod od pomorskog dobra", rekla je Medarić.

PGŽ je prošloga tjedna usvojila i odluku o ulaganjima 3 milijuna i 60 tisuća kuna u sportske objekte u Gorskom kotaru i na Platku. Za sportsko-rekreacijski centar Platak, u ovoj je godini, iz županijskog proračuna, namijenjeno milijun i 900 tisuća kuna, a ostatak se odnosi na sportske objekte u Delnicama- ledenu i sportsku dvoranu, bazen, kuglanu te nogometne, košarkaške i teniske terene.

Upravo danas je objavljen natječaj javne nabave za energetsku obnovu 8 školskih zgrada u Primorsko-goranskoj županiji, a otvaranje ponuda bit će 20. veljače. Posao je vrijedan 32 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna bespovratne pomoći iz fondova Europske unije. Županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin je izvijestila kako je vlada za minimalni standard u školstvu ove godine izdvojila nešto veći iznos za obnovu zgrada. "U PGŽ stiže 59 milijuna kuna, što će biti dovoljno za nastavak investicija u Puntu, Čavlima, Viškovu, Hreljinu te za početak dogradnje dvorane škole u Dražicama", rekla je Stilin.

Izvijestila je i o odluci o financiranju učeničkih natjecanja. S 300 tisuća kuna podupire se 30 županijskih i po 3 međužupanijska i državna natjecanja kojima će domaćin biti PGŽ. U školskim natjecanjima u znanju, sportu i vještinama, trenutno sudjeluje oko 8 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, a na županijska se natjecanja plasira oko 3 i pol tisuće učenika. Stilin je izvijestila i o nastavku financiranja programa produženoga boravka za učenike-putnike u drugom školskom polugodištu. PGŽ izdvaja 371 tisuću kuna za produženi boravak 433 učenika dok čekaju prijevoz u 15 škola.

Do 15. veljače je u tijeku županijski natječaj za 350 tisuća kuna potpore manifestacijama u organizaciji Turističkih zajednica, rekla je pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar. Na natječaju za programe ruralnoga razvoja, pola milijuna kuna raspodijeljeno je za projekte udruga iz područja poljoprivrede, održavanje poljskih puteva, te jačanje lokalnih akcijskih grupa. Za razvoj šumarstva namijenjeno je 100 tisuća kuna, dok je za lovačke udruge raspisan natječaj vrijedan čak milijun kuna. "Županija od lovozakupnina ostvaruje visoke prihode i taj je novac dužna vratiti u održivo lovstvo", pojasnila je Raukar.

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.