Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: ulaganja u luke i škole, na Platku novi roštilji

17.02.2020.

14:32

Autor: Neva Funčić - HRT / Radio Rijeka

Nada Milošević, Petar Mamula i Alan Udovič pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Nada Milošević, Petar Mamula i Alan Udovič pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zatvoreno je skijalište na Platku, izvijestio je direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič. Ovog se vikenda na Radeševu još skijalo na umjetnom snijegu na stazi uz bebi lift, a s proljećem na Platku slijede novi radovi: novi roštilji, nova šetnica uz jezero i dovršenje sustava za zasnježenje.

Klizalište u Delnicama ostat će otvoreno do kraja veljače, a onda dobiva novu namjenu, jer su delnička igrališta kao i bazen dobro posjećena tijekom cijele godine, rekao je Alen Udovič, direktor GSC-a. Kaže kako je za Platak ova sezona bila izuzetna. Iako je cijela zima bila natprosječno topla , a pravi se snijeg mjerio milimetrima, na Radeševu se skijalo prvi puta u povijesti na potpuno umjetnom snijegu. Sredinom prosinca su dovršeni radovi na akomulacijskom jezeru i sustavu zasnježenja, koji je u probnom radu. Skijalo se na cijeloj dužini staze Radeševo 1, iako su uvjeti za pravljenje umjetnog snijega zbog visokih temperatura zraka bili granični. Još se jučer skijalo uz pokretnu stazu, ali od danas je sezona zatvorena, rekao je Udovič.

Za 2020. je najavio nastavak održavanja delničkih objekata te nova ulaganja u Platak. Sustav zasnježenja trebao bi biti do kraja godine u potpunosti gotov, a vrijednost posla je 24 milijuna kuna ukupno. U izradi je projekt uređenja šetnice oko akomulacijskog jezera, a procjenjuje se da će skupa sa spravama i klupama koštati od 300 do 400 tisuća kuna, rekao je Udovič i do ljeta najavio uređenje pet novih mjesta za roštiljanje. "Oni koji su sada na raspolaganju su rasprodani po dva mjeseca unaprijed, svi vikendi od svibnja do rujna", rekao je Udovič uz najavu proširenja zone za druženja.

Zamjenik župana Petar Mamula najavio je nastavak ulaganja u programe nadstandarda u školama, za koje PGŽ izdvaja 1 227.000 kuna u ovoj godini. Novac je namijenjen za organizaciju natjecanja, obilježavanje značajnih datuma i prigodne programe, poput putovanja 13 učenika ekipe GAM-a na natjecanje u robotici u Turskoj. Za srednje škole namijenjeno je 774 tisuće, a za osnovne 450 tisuća kuna, izvijestio je Mamula.

Pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević najavila je da će županija za dogradnju i obnovu lučke infrastrukture ove godine izdvojiti više od 9 milijuna kuna. Prošle je godine u sustav lučkih uprava investirano 8,7 milijuna kuna, a u ovoj su godini izravno iz proračuna namijenjena 2 milijuna kuna za luku Rovenska te milijun kuna za luku u Povilama. Za ostatak od 6,75 milijuna kuna je do 28. veljače otvoren poziv Županijskim lučkim upravama da kandidiraju svoje projekte. Pročelnica je najavila i pomoć gradovima i općinama iznad 500 metara nadmorske visine, u što spadaju Gorski kotar i Klana. Za subvencije linijskog prijevoza putnika te za pomoć u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta na raspolaganju je dva puta po 450 tisuća kuna, rekla je Milošević, te dodala da zbog dvostrukih prijava prošle godine nisu u cjelosti utrošena sredstva namijenjena za goranske ceste."Dio novca nije dodijeljen, jer nismo mogli isti posao isplatiti po dvije osnove dva puta. Ali sada svi znaju kako prijaviti zahtjev", rekla je Milošević.
Poslušajte konferenciju za novinare, stotu u ovom mandatu poglavarstva PGŽ:

PGŽ konferencija, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.