Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: uskoro gradnja škole u Marinićima i dvorane medicinske škole u Rijeci

01.03.2021.

14:22

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Projekt škole u Marinićima vrijedan je 80 milijuna kuna, dvorana medicinske škole 12 i pol milijuna kuna, za nadstandard se izdvaja 1,6 milijuna kuna, a najesen i u Rijeci počinje projekt međunarodne mature, najavljeno je na konferenciji za novinare u PGŽ.

U ožujku biti potpisan ugovor o početku izgradnje sportske dvorane medicinske škole, što će biti prva nova školska dvorana u proteklih trideset godina Rijeci, najavila je pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. Taj projekt vrijednosti je 12,6 milijuna kuna i u cijelosti će ga financirati Primorsko-goranska županija.

Što se tiče nove osnovne škole u Marinićima, nositelj tog projekta je Općina Viškovo, a Županija će ga solidarno financirati s polovicom iznosa. Dodala je da će ta škola u startu imati 450 učenika, jer trenutno osnovnu školu u Viškovu pohađa čak 920 učenika u dvije smjene. Najavila je i da će županija u ovoj godini sa 1,6 milijuna kuna financirati programe iznad zakonskog standarda te izvijestila da će od jeseni Prva riječka hrvatska gimnazija, kao treća u Hrvatskoj, započeti s programom međunarodne mature. Na taj će se način učenicima omogućiti stjecanje IB svjedodžbe koja im otvara izravan upis na fakultete diljem svijeta.

Župan Zlatko Komadina uputio je čestitku u povodu Dana civilne zaštite te zahvalio svim pripadnicima sustava koji su u situaciji pandemije koronavirusa i razornih potresa pokazali visoku razinu sposobnosti, odgovornosti i solidarnosti. Dodao je da se na godišnjoj razini iz županijskog proračuna izdvaja preko pet milijuna kuna za najvažnije operativne snage, Vatrogasnu zajednicu, Crveni križ, Gorsku službu spašavanja, Hitnu medicinsku pomoć i druge.

Komadina je izvijestio i o poslovanju županijskih ustanova u kulturi, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja i Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov" za koje je u prošlogodišnjem proračunu bilo osigurano 11 milijuna kuna. Unatoč razdobljima zatvorenih vrata, zabilježili su preko 40 tisuća posjetitelja, organizirali 17 izložbi, održali oko 400 programa i radionica, imali više od 600 tisuća pregleda na društvenim mrežama i realizirali 18 europskih projekata, rekao je župan.

O radu turističkih ambulanti Doma zdravlja, kao i pojačanih službi Hitne medicinske pomoći u prošloj godini izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić. Zbog epidemije koronavirusa je u prošlogodišnjoj sezoni organiziran rad 9 turističkih ambulanti s 9 medicinskih timova, dok je godinu ranije bilo 12 turističkih ambulanti s 18 medicinskih timova. U razdoblju do lipnja do rujna 2020. godine, zdravstvene usluge turističkih ambulanti koristilo je 5.715 osoba, što je 9.333 korisnika manje nego 2019. godine. I intervencija hitne medicinske službe tijekom sezone je bilo manje od pet tisuća, što je dvostruko manje nego ranijih godina.

Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.