Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:44 / 21.10.2019.

Autor: Josip Krmpotić

PGŽ uspješna u privlačenju EU sredstava

Mjesto susreta: Dom za starije u Voloskom nositelj projekta (Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka)

Mjesto susreta: Dom za starije u Voloskom nositelj projekta (Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Dva nova projekta pokrenula je PGŽ da bi olakšala život naših sugrađana starije životne dobi: "Mjesto susreta" i "Nono", zajedno vrijednih više od osam milijuna kuna. Osigurana su i tri nova pomoćnika u nastavi.

Na području Primorsko-goranske županije, uspjeli smo osigurati još tri pomoćnika u nastavi i to u osnovnim školama u Lovranu, Malom Lošinju i Kastvu, pa će tako obrazovni proces u tim školama biti olakšan svima. Ono što posebno veseli je dobra suradnja s Fondom europske socijalne pomoći, rekla je zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.

PGŽ je treća županija u Hrvatskoj po količini novca povučenoga iz fondova Europske unije i to je činjenica na koju smo ponosni, rekla je Medarić. Ne stajemo na učinjenom, nego razmišljamo i planiramo budućnost, posebno na planu interregionalne suradnje kojom ćemo zajedno s partnerima iz Slovenije sve do 2027. godine pokušati pronaći dodatna sredstva za pametniju, zeleniju i humaniju Europu.

Što se dva nova projekta za sugrađane starije životne dobi tiče: "Mjesto susreta" zamišljeno je poput dječjeg vrtića i odnosi se na smještaj osobe do povratka s posla onih koji brinu o njoj. Nositelj tog projekta je Dom za starije u Voloskom, a pratner je Općina Klana. Projekt "Nono" vezan je uz poboljšanje infrastrukture u već postojećim domovima za starije osobe.

Uz to, rekla je na konferenciji za novinare u Županiji pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb Dragica Marač, cijeli Dom na Kantridi uspjeli smo pretvoriti u zajednicu četvrte generacije i potpuno ga prilagoditi korisnicima pa su novi projekti bili logičan slijed naših razmišljanja.

Poslušajte što je Medarić rekla o visini povučenih sredstava i projektima koji su, zahvaljujući tim sredstvima, napravljeni ili se ostvaruju, a osvrnula se i na ono što se zbivalo s pomoćnicima u nastavi u protekle četiri godine:

Marina Medarić o sredstvima z EU fondova, pripremio Josip Krmpotić

Marina Medarić o pomoćnicima u nastavi, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.