Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ već sedmi dan zaredom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

28.04.2020.

10:50

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji ni danas nema novooboljelih, već nekoliko dana zaredom. Trenutno u PGŽ-u bilježimo 35 pozitivnih i 35 izliječenih osoba, potvrdio je jutros u programu Radio Rijeke načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Od jučer je izjednačen broj do sada oboljelih i ozdravljenih osoba u našoj županiji, a kako bismo zadržali ovako povoljnu epidemiološku situaciju, svi moramo na neki način "postati epidemiolozi", rekao je Marko Boras Mandić i istaknuo kako je u tome smislu nužno da se dosljedno pridržavamo mjera koji su propisali stručnjaci: prvenstveno da nosimo zaštitne maske u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, održavamo osobnu higijenu i držimo fizičku distancu.

"Što se turizma tiče, osobno sam optimist", rekao je načelnik stožera, "pogotovo što se tiče gostiju iz država koje su bliže Hrvatskoj i imaju stabilnu epidemiološku situaciju, pod preduvjetom da se u lipnju otvore granice i da se u Europskoj uniji postigne dogovor." Naglasio je kako je tu izuzetno važno pridržavanje mjera zaštite jer gosti će ih se pridržavati jedino ako ih se pridržavamo mi kao domaćini.

Na pitanje da komentira podatak kako se 80 posto roditelja u Zagrebu izjasnilo protiv slanja djece u škole od 11. svibnja, rekao je kako roditelji razmišljaju ispravno. "Završimo školsku godinu ovako jer od tog je datuma svega četiri tjedna do kraja, a uveden je kvalitetan način obrazovanja koji funkcionira, pa nema potrebe slati djecu u školu. Ta je mogućnost uvedena zbog onih roditelja koji će se vratiti na posao, a nemaju gdje ostaviti djecu", objasnio je i naglasio kako je i dalje na snazi odluka da svi poslodavci zaposlenicima omoguće rad od kuće gdje god je to izvedivo. Poslušajte razgovor:

Boras Mandić o stanju u PGŽ-u, pripremio Robert Ferlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.