Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Vijećnici ovog tjedna o rebalansu i potporama

23.06.2020.

16:29

Autor: Neva Funčić

Mamula i Fabijanić pred novinarima najavili Skupštinu PGŽ-a (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Mamula i Fabijanić pred novinarima najavili Skupštinu PGŽ-a (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U PGŽ nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a sjednica Županijske skupštine bit će ovog četvrtka 25. lipnja, ponovno zbog epidemioloških mjera, održana u dvorani Centra Zamet. Na dnevnom redu je rebalans proračuna, nakon kojeg će napokon biti raspoređena sredstva za udruge u kulturi i sportu.

Udruge koje se bave kulturom ili sportom, zbog pandemije koronavirusa, ove godine od PGŽ nisu dobile ni kunu. Raspodjela tih sredstava bila je na dnevnom redu Županijske skupštine u drugom tromjesječju, kada je zbog pandemije bilo previše upitnika, pa je odluka odgođena, rekao je predsjednik skupštine Erik Fabijanić.

Sjednica Županijske skupštine PGŽ održat će se u četvrtak 25. lipnja u Centru Zamet, zbog poštivanja epidemioloških mjera razmaka između vijećnika. Na dnevnom redu se očekuje 27 točaka, među kojima je najvažnija rebalans proračuna, a najzanimljivija za širu javnost je ponuda za prvokup dvije trećine vlasničkog udjela u otocima Oruda i Palacol u lošinjskom arhipelagu.

Po usvajanju rebalansa, očekuje se i raspodjela tih sredstava, koji se izvorno isplaćuju iz prihoda od poreza na dohodak, no ove godine će to biti iz novca preostalog od prošle godine.

Rebalansom proračun PGŽ za 2020. raste za 0,25 posto i to zbog povećanih prihoda prije epidemije te zbog neutrošenih sredstava iz prošle godine, zbog čega je u ovogodišnji proračun prenesen višak od 17,4 milijuna kuna. Županija će iz ova dva izvora uspjeti pokriti poslijedice pandemije, tako da većih rezova neće biti, rekao je Fabijanić.

Fabijanić je najavio i zamjenu u sastavu Županijske skupštine, gdje će Ines Strenja, donedavnu vijećnicu Mosta, prema prijedlogu mandatnog odbora zamijeniti Josip Katalinić. Hoće li na sjednici biti aktualnog sata, odlučit će danas predstavnici stranačkih klubova, rekao je Fabijanić i najavio iduću sjednicu za drugi tjedan u srpnju.

Zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je da se na javni poziv Primorsko-goranske županije za dodjelu potpora za prilagodbu poslovanja zbog epidemije izazvane virusom COVID-19 javilo 59 malih poduzetnika. Na raspolaganju je iznos od dva milijuna kuna, a polovina potpora bit će usmjerena poduzetnicima na području Gorskog kotara.

Kako je interes i dalje velik, prijave se još primaju, a Mamula najavljuje da će PGŽ nastojati osigurati dodatnih 3,5 milijuna kuna za održavanje zaposlenosti. Poslušajte:

Fabijanić i Mamula o rebalansu i potporama PGŽ, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.