Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ više neće isplaćivati poticaje za izlov divljači

20.12.2018.

12:22

Autor: Neva Funčić

Zasjedanje Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Zasjedanje Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija neće više isplaćivati poticaje za izlov alohtone, nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima, odlučila je danas Županijska skupština. Naime, prema novom Zakonu o lovstvu, koji je u studenom stupio na snagu, mijenjaju se županijske ovlasti.

Županija će i dalje davati u zakup zajednička lovišta, ali će odluku o tome donostiti župan, pojasnila je odredbe novog Zakona o lovstvu, koji je na snagu stupio 17. studenog, pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar. Župan će biti i taj koji propisuje mjere zaštite od šteta od divljači na lovištima, a županijama su znatno smanjena sredstva koja dobivaju po osnovi lovozakupnina.

"Imat ćemo veće ovlasti i više posla, a manje financijskih sredstava", rekla je Raukar koja navodi da je PGŽ do sada od lovozakupnina prihodovala milijun i petsto tisuća kuna, a prema novom zakonu se očekuje za dvije trećine manji prihod, odnosno oko 500 tisuća kuna - stoga i ova odluka da se izvan snage stavi županijska odluka za isplatu poticaja za izlov divljih svinja, jelena, čagljeva i medvjeda na kvarnerskim otocima.

"Poticaji su iznosili 200 kuna po grlu divlje svinje ili jelena lopatara, tisuću za čaglja a čak tri tisuće kuna za medvjeda. Nažalost, prihodi su smanjeni i morat ćemo preispitati neke druge mjere", rekla je Raukar.

Ono što se novim zakonom nije promijenilo je odredba da štete od divljači u poljoprivredi snose lovoovlaštenici, odnosno sami vlasnici zemljišta, i stočari koji su dužni poduzeti mjere zaštite svojih nasada ili stada. Za štete od naleta divljači na vozila na prometnicama, Hrvatski lovački savez je dogovorio zajedničku policu osiguranja koja pokriva štete koje divljač načini u prometu.

Poslušajte što je o novinama koje novi zakon donosi lovcima i županijskom proračunu, rekla pročelnica Melita Raukar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.