Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: više od 3 milijuna kuna za osam lučkih uprava

19.03.2018.

12:18

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji novinare su danas izvijestili o zaključenim natječajima i raspodjeli novca za uređenje luka, školska natjecanja, turističke manifestacije te projekte civilnih udruga. U svih osam županijskih lučkih uprava ove su godine na redu radovi.

Sufinancirat će se novi vezovi u luci Carovo u Kraljevici, dogradnja luke Valun na Cresu, sanacija lukobrana u Baški i valobrana u Klimnu, te uređenje lučice ispred hotela Marina u Krku. Radit će se na uklanjanju nanosa Suhe Ričine u Novom Vinodolskom i na izradi projekata za luke Ika i Medveja.

Županija će podržati i 17 turističkih manifestacija, a za program unaprijeđenja turizma namijenjeno je 350 tisuća kuna. Potporu od 5 do 30 tisuća kuna su dobili: šetnja kroz frankopansku povijest u Bakru, govor baštine u Brod Moravicama, u Čabru uređenje poučne staze uz Gerovčicu, u Delnicama adventska bajka, 26. Ljeto u Fužinama, spomen mlikarici u Jelenju, blues festival u Kastvu, Big Game Fishing u Kraljevici, Žabarska noć u Lokvama, festival skulptura u pijesku u Loparu, Art fest u Mrkoplju, Dani turizma u Ravnoj Gori, festival malina u Skradu ,Dani vina u Vrbniku, bundevijada u Vrbovskom i Halubjanski karneval u Viškovu. Najveći pojedinačni iznos potpore od 95 tisuća kuna dodijeljen je Riječkom karnevalu, rekla je pročelnica Melita Raukar.

Gotovo polovica od 3 milijuna 332 tisuće kuna odlazi na Rab, rekla je zamjenica župana Marina Medarić i najavila gradnju treće trajektne rampe vrijedne 1,5 milijun kuna za pristajanje novog trajekta "Četiri zvonika". "Riječ je o novcu uprihođenom na pomorskom dobru, kojeg smo dužni vratiti u luke. Na natječaj su se javile sve ŽLU, a odluka o raspodjeli sredstava za gradnju i održavanje lučke podgradnje usvojena je 12. ožujka", izvijestila je Medarić.

Raspodijeljen je i novac za nadstandard u školama - za uvođenje građanskog odgoja u 5. razrede 150 tisuća kuna; za programe i natjecanja osnovnih škola 574 tisuće, a za srednje škole i učeničke domove 773 tisuće kuna.

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc izvijestio je kako su na natječaju za potporu udrugama civilnog društva prihvaćena 93 programa vrijedna 998 tisuća kuna, odnosno udovoljeno je svima prijavljenima na natječaj.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.