Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: vojarna u Klani postat će rehabilitacijski centar

25.07.2016.

15:16

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vojarna u Klani postat će rehabilitacijski centar, u prazan stan u Lokvama uselit će zajednica liječenih ovisnika, dom Mali Kartec dobit će sedam novih soba, a riječki KBC novi ultrazvuk - najavljeno je to na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji.

Vojarna u Klani dobit će novu svrhu: do 2018. postat će centar za rehabilitaciju pacijenata otpuštenih iz bolnica. U Centru "Sv. Jerolim" o bolesnicima će brinuti sestre, uz konzilijarnu pomoć liječnika, a kapacitet će biti 27 kreveta. Nositelji projekta su Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Općina Klana koja ustupa zgradu i okoliš bivše vojarne, oko tri tisuće kvadrata. Projekt prenamijene koštat će oko 21 milijun kuna, a Županija daje 50 tisuća kuna za dokumentaciju za kandidaturu projekta za EU fondove, rekla je pročelnica Đulija Malatestinić

Župan Zlatko Komadina je najavio ulaganje 100 tisuća kuna u obnovu i proširenje Doma Mali Kartec na Krku za još 13 ležajeva te još 100 tisuća kuna za projekte drvoprerađivača i održavanja privatnih šuma. Osim financiranja stručnog skupa o saniranju posljedica ledoloma, županija potiče i evidentiranje stanja privatnih šuma, pa je udruge privatnih vlasnika šuma iz Čabra i Delnica zadužila za ažuriranje podataka, kako bi se mogli provoditi projekti poput aktualne akcije suzbijanja potkornjaka.

Nakon prostora za vrtić u Triblju, Primorsko-goranska županija ustupila je još jedan objekt za prenamjenu: stan u centru Lokava koristiti će Udruga Vida za smještaj stambene zajednice liječenih ovisnika.

PGŽ je napravila i novi akcijski plan suzbijanja zloporabe droga, s naglaskom na prevenciju. Trenutno je u sustavu 800 liječenih ovisnika i njihov broj stagnira već nekoliko godina. "Prošle je godine registrirano 30 novih ovisnika", rekla je Malatestinić i istaknula da je naglasak na programima prevencije u školama koje slijedeći naš primjer primjenjuju i druge županije.

Najavljena je i kupovina endoskopskog ultrazvučnog aparata za dijagnostiku malignih oboljenja. Imat će posebne sonde s iglama za punkciju, pa će uzimanje uzoraka tkiva za analizu biti olakšano i manje invanzivno - punktiranjem odmah pri pregledu, umjesto posebne operacije. Na kliniku za internu medicinu riječkog KBC-a novi uređaj trebao bi stići do kraja godine, vrijedan je dva milijuna i 400 tisuća kuna, a županija će ga sufinancirati s 950 tisuća kuna. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.