Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Za programe ravnomjernog razvitka četiri milijuna kuna

20.02.2018.

13:34

Autor: Hina

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija raspisala je javne pozive i sufinancirat će programe i projekte ravnomjernog razvitka u 2018. s četiri milijuna kuna, a još milijun kuna iz proračuna osigurat će za izradu dokumentacije, izvijestili su u utorak iz županijske uprave.

Iz Županije navode da se u okviru Programa ravnomjernog razvitka prate i sufinanciraju kapitalni projekti i razvojni programi jedinica lokalne samouprave te trgovačkih društava u suvlasništvu ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Sufinanciranjem razvojnih programa i kapitalnih projekata, koje je počelo 2014., želi se omogućiti razvoj javne infrastrukture i pridonijeti poticanju ulaganja na području županije, odnosno jačati regionalne kapacitete i poticati dugoročno održivi i teritorijalno uravnoteženi model razvoja sve tri subregionalne cjeline županije Gorskog kotara, otoka i priobalja, ne zanemarujući pritom urbanizirana područja.

Iz Županije ističu da ključnu ulogu u korištenju bespovratnih sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova ima pripremljenost projekata za sufinanciranje, što podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, koja, pak, iziskuje znatan novac. Stoga se od 2015. provodi Program sufinanciranja izrade projektne dokumentacije namijenjen lokalnim jedinicama na području županije, a od tada su sufinancirana 43 projekta s ukupno 3,3 milijuna kuna.

Županija je za sufinanciranje programa ravnomjernog razvitka u 2016. i 2017. izdvojila 6,8 milijuna kuna i sufinancirala 28 projekata jedinica lokalne samouprave i 10 projekata komunalnih društava. Među njima je osam projekata razvoja vodoopskrbe i odvodnje u Gorskom kotaru vrijednih oko 960.000 kuna dok je za razvoj vodoopskrbe i odvodnje izdvojeno ukupno oko 1,8 milijuna kuna.

Sufinancirani su projekti razvoja poduzetničkih zona s milijun kuna, a za izgradnju i opremanje vrtića i dječjih igrališta izdvojeno je oko 1,7 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.