Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: zadovoljni unatoč teškoj godini, na vidiku dogovor o Mrtvaški

20.12.2021.

15:05

Autor: Neva Funčić

Interpretacijski centar Putovima Frankopana otvoren je u Brodu na Kupi

Interpretacijski centar Putovima Frankopana otvoren je u Brodu na Kupi

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Zamjenici župana Marina Medarić, Petar Mamula i Vojko Braut pred novinare su iznijeli inventuru ovogodišnjih županijskih projekata. Unatoč otežanim pandemijskim uvjetima, zadovoljni su učinjenim te najavljuju nastavak ulaganja u školstvo, zdravstvo i pomorsko dobro. Ipak se nadaju da će iduća godina biti manje komplicirana.

Na kraju godine smo ipak zadovoljni, poručila je zamjenica župana Marina Medarić te istaknula da su nastojali ravnomjerno ulagati u razvoj svih regija. U otežanim pandemijskim uvjetima, napravljena je nova škola i dvorana u Dražicama, vrijedna preko 40 milijuna kuna; gradi se sportska dvorana Medicinske škole u Rijeci vrijedna 13 milijuna kuna, a u tijeku je i dogradnja osnovne škole na Rabu vrijedna 12,5 milijuna kuna, kako bi djeca mogla pohađati nastavu u jednoj smjeni. 


U idućoj godini na redu je više od 80 milijuna kuna vrijedna izgradnja škole u Marinićima, najavila je Medarić te navela da je u prošloj godini realiziran i 80 milijuna kuna vrijedan projekt regionalnog centra izvrsnosti u opatijskoj ugostiteljskoj školi, kao i da je za stipendiranje učenika i studenata deficitarnih zanimanja izdvojeno 370 tisuća kuna.


Nastavlja se i kulturno-turistički projekt Putovima Frankopana, tijekom kojega je uređeno 17 utvrda te tri sakralna objekta. Projekt vrijedan 60 milijuna kuna u idućoj će godini biti objedinjen i bolje turistički valoriziran, najavila je Medarić.


Rekla je i da je PGŽ u prošloj godini izvojio 5,7 milijuna kuna za održavanje sportskih objekata, a najveća su ulaganja bila u pomorsko dobro. Izgrađene su nove rive u Mošćeničkoj Dragi za 12 milijuna kuna i Cresu za 40 milijuna kuna. Medarić je izvijestila i da je u tijeku prilagodba projekta za dogradnju luke Mrtvaška prema zahtjevima mještana Ilovika te očekuje da bi 80 milijuna kuna vrijedni radovi trebali uskoro početi. 

Ovog tjedna trebalo bi biti završeno preprojektiranje sniženja dijela rive te dogovoren način pristajanja brodica i prolaska mještana Ilovika za vrijeme trajanja građevinskih radova.

Marina Medarić

Dožupan Petar Mamula izvijestio je o 2,5 milijuna izdvajanja za rad udruga civilnog društva. Pohvalio se i velikim interesom posjetitelja za Centar za velike zvijeri, koji je u Staroj Sušici otvoren u srpnju. Uprkos otkazivanju grupnih posjeta, do danas ga je obišlo više od 5,5 tisuća posjetitelja. Uz ulaganja u SRC Platak, nastavit će se i ulaganja u mala goranska skijališta i sanjkališta. Prve ratrake vrijedne 1,2 milijuna kuna dobile su općine Lokve i Mrkopalj, a u idućoj godini za sanjkališta je planirano izdvajanje od 1,5 milijarde kuna. 


Mamula se pohvalio i novim postavom u muzeju u Brodu na Kupi kao i novom atletskom stazom u Mrkoplju. Ponovno sa žaljenjem ističe što je Zakon o brdsko-planinskim područjima, po njegovim riječima, već dvije godine mrtvo slovo na papiru.


Zamjenik župana Vojko Braut je na kraju pandemijske godine u kojoj su u svibnju bili lokalni, a u rujnu dopunski izbori, zaključio da se županija dobro prilagodila. Za proračun od 1,5 milijardi kuna za iduću godinu kaže da je odgovoran i razvojan.


U 2021., PGŽ je ostvarila 80 posto predpandemijskih turističkih rezultata, u potpore poduzetnicima uloženo je 6,5 milijuna kuna, a u kreditiranje manjih poduzetnika 1,5 milijun. U opremanje županijskih zdravstvenih ustanova u Opatiji, Crikvenici, Rabu i Velom Lošinju uloženo je 20 milijuna kuna, a rebalansom su u srpnju sanirani kovid gubici u zdravstvu u iznosu od 12,6 milijuna kuna.


Milijun kuna pomoći izdvojeno je za KBC Rijeka, a unatoč najavama podržavljenja zdravstva krenulo se i u projekt izgradnje Zdravstvenog centra na Rujevici. Braut je rekao i da su u godini potresa i pandemije povećali izdvajanja za interventne službe. Za Vatrogasnu zajednicu PGŽ izdvojeno je tri milijuna kuna, a za akcije HGSS-a 180 tisuća kuna, rekao je Braut i najavio još milijun kuna pomoći HGSS-u za gradnju heliodroma na Rujevici.


Uz mirne blagdane, Braut je građanima zaželio i manje kompliciranu iduću godinu. Poslušajte tonski zapis konferencije za novinare:

Medarić, Mamula i Braut o radu Županije u ovoj i projektima pripremljenim za iduću godinu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.