Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: županijski proračun u suficitu, uskoro odluka o preraspodjeli viška

07.05.2018.

14:52

Autor: Neva Funčić

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Proračun Primorsko-goranske županije je u suficitu, a Županijska skupština će 17. svibnja odlučivati o preraspodjeli viška od 6,8 milijuna kuna. Od raspoloživih 801 milijun kuna, u 2017. godini je utrošeno 754 milijuna, no veći dio viška odnosi se na još neisplaćene ugovore.

Podatke je iznio pročelnik za financije Krešimir Parat, a župan Zlatko Komadina je istaknuo da je proračun izvršen 98 posto. Na razini konsolidiranog proračuna, ukupni višak je 47,5 milijuna kuna. Čini ga višak Županije u iznosu od 21,4 milijuna kuna i višak njenih proračunskih korisnika u iznosu od 26,1 milijuna kuna. 

Odlukom o raspodjeli rezultata, 21,4 milijuna kuna neutrošenih sredstava Županije prenosi se u proračun za 2018. godinu. Od toga je 4,5 milijuna kuna za namjene utvrđene posebnim propisima, 10,1 milijun po osnovi ugovornih obveza, dok stvarni višak iznosi 6,8 milijuna kuna. To je 2,02 posto od ukupno raspoloživih sredstava Županije u prošloj godini. 

U sklopu Europskog tjedna, u Kampusu na Trsatu će u  petak 11. svibnja biti otvoren EU Info-dan. Organizator je Primorsko-goranska županija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, a cilj je informiranje potencijalnih korisnika o mogućnostima financiranja projekata preko EU fondova i predstavljanje uspješno provedenih projekata. EU Info-dan u Rijeci bit će otvoren u petak u 10:30 sati.

Prijenos neutrošenih sredstava je najvažniji razlog za rebalans. Naime, rebalansom se proračun povećava za 53,8 milijuna kuna, a najveći dio tog povećanja, 47,2 milijuna kuna, odnosi se na prenesena sredstva iz prethodne godine, a tek manji dio od 6,6 milijuna kuna na povećanje prihoda i primitaka, što je rast od 0,76 posto.

Rast županijskih prihoda i primitaka je 2,5 milijuna, a 4,1 milijun kuna odnosi se na rast prihoda i primitaka proračunskih korisnika.

Na rashodnoj strani rebalansa, tekući rashodi se povećavaju za 4 posto, dok se kapitalna ulaganja povećavaju za 21,4 posto, što je udio od 14 posto konsolidiranog proračuna. Iz županijskog dijela proračuna, kapitalna ulaganja rastu na 93,2 milijuna kuna, što je gotovo četvrtina ukupnih izdataka Županije.

"To znači da će posla imati naše građevinske tvrtke", rekao je župan Komadina. Višak od 6,8 milijuna kuna ostvaren je uštedama, rekao je pročelnik za financije Krešimir Parat te pojasnio da je 2,9 milijuna kuna ušteđeno na materijalnim rashodima, 2,3 milijuna na plaćama, a ostatak na drugim rashodima.

Pred županijskim vijećnicima će se 17. svibnja naći prijedlog da se novac preraspodijeli u predfinanciranje EU projekata (2,2 mil.), školstvo (1,6 mil.), sportsku infrastrukturu (1,9 mil.), zdravstvo (0,9 mil.) te socijalnu skrb (0,6 milijuna kuna). Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.