Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Županijskim potporama ublažiti financijske gubitke u zdravstvu

14.09.2020.

13:43

Autor: Neva Funčić

Konferencija za medije PGŽ-a: dr. Dobrica Rončević (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Konferencija za medije PGŽ-a: dr. Dobrica Rončević (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Zdravstvene ustanove u Primorsko-goranskoj županiji dočekuju jesen spremne za povećani prihvat bolesnika, no njihovi su računi u minusima. PGŽ je u rebalansu proračuna predvidjela prva tri milijuna potpore za Zavod za hitnu medicinu i crikveničku Thalassotherapiju.

Jedan zaraženi, 17 ozdravljenih - potvrdio je današnje podatke epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Dobrica Rončević. Izvijestio je i da je preko vikenda u oko 550 testiranja potvrđeno 17 novozaraženih. "Još uvijek smo u 'žutom', s oko 60 slučajeva zaraze na sto tisuća stanovnika u proteklih 14 dana", rekao je Rončević. Pohvalio je suradnju svih u zdravstvenom sustavu te rekao kako brzim prepoznavanjem zaraženih uspijevaju zadržati dobru epidemiološku situaciju.

"Informirani građani su najjače oružje protiv kovida u ovom trenutku", istaknuo je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić. Rekao je kako trenutno brinu o 18 bolesnika zaraženih virusom kovida 19, ali da su kapaciteti mnogo veći i pripremljeni za prihvat mogućeg većeg broja zaraženih. Istaknuo je dobru suradnju s obiteljskim i liječnicima hitne medicine te djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo. Rekao je kako su pojačali nadzor ulaska u KBC i broj testiranja djelatnika te da su svi bolnički pacijenti sigurni. Ružić je sve pacijente pozvao da se odazovu redovnim bolničkim pregledima, koji se, kaže, odvijaju neometano.

Župan Zlatko Komadina je rekao da je županijsko zdravstvo još uvijek na zdravim nogama, no istaknuo je financijske posljedice koronakrize. Sve su zdravstvene usluge u doba izolacije bile smanjene, a posebice tržišne ponude zdravstvenog turizma. Još uvijek se zbrajaju i povećani troškovi nabavke zaštitne opreme, no izvjesno je da su računi svih županijskih zdravstvenih ustanova u minusu. "Rebalansom smo predvidjeli nekoliko milijuna kuna za ublažavanje ovih minusa; prva tri milijuna ići će odmah za talasoterapije, a u drugom rebalansu ćemo vidjeti za još", rekao je Komadina te izrazio nadu da će zdravstvene ustanove time moći premostiti ovu lošu godinu.

Rekao je da PGŽ ni u krizno vrijeme ne odustaje od investicija u zdravstvo. Trenutno su aktivna desetak milijuna kuna vrijedna ulaganja u uređenje još dva paviljona u Psihijatrijskoj bolnici Rab, u novu etapu dogradnje Lječilišta Veli Lošinj te novu zgradu Doma zdravlja u Novom Vinodolskom. 

Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić rekla je da od danas s novim multidisciplinarnim timovima provode pojačani nadzor provođenja epidemioloških mjera u ustanovama socijalne skrbi. "Počeo je novi krug obilaska terena, a novost je da u timovima nema policajaca niti je u svakom timu epidemiolog. No epidemiolozi koordiniraju nadzor", rekla je Malatestinić.

Poslušajte konferenciju za novinare održanu ispred zgrade PGŽ-a u Rijeci:

Konferencija za medije PGŽ-a, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.