Hrvatski radio

Radio Rijeka

Picassova umjetnina ukradena iz rovinjskog Zavičajnog muzeja

27.08.2015.

13:29

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Zavičajnog muzeja Grada Rovinja u utorak poslijepodne nepoznati počinitelj ukrao je umjetninu, srebrni pladanj, koji je bio izložen na izložbi djela Pabla Picassa, izvijestila je u četvrtak Policijska uprava istarska.

Srebrna umjetnina, naziva "Jacqueline na mostu", kružnog je oblika, promjera oko 30 centimetara i teška oko 1950 grama, a kako navodi policija, vrijednost joj je nekoliko stotina tisuća kuna. Izložba jednog od najosebujnijih umjetnika 20. stoljeća, Pabla Picassa, pod nazivom "Pablo Picasso: Godine na Azurnoj obali", otvorena je u Zavičajnom muzeju Grada Rovinju početkom travnja, a na njoj je predstavljeno do sada najmanje istraženo područje u slikarevom opusu, keramika.

Organizator izložbe i vlasnik eksponata je slovenska galerija. Izložba je napravljena na temelju triju zasebnih zbirki i čini je šezdesetak keramičkih predmeta, predmeta od srebra te plakata koje je Picasso stvarao u povodu godišnjih izložbi keramike u selu Vallauris na jugu Francuske. Svi izloženi umjetnički eksponati nastali su u razdoblju između 1947. i 1971. godine.

Policija istražuje sve okolnosti događaja i traga za nepoznatim počiniteljem te poziva građane koji imaju saznanja o nestaloj umjetnini da se jave u rovinjsku policijsku postaju na brojeve 192 ili 052/538 239, a sve korisne informacije mogu proslijediti i na e-mail istarska@policija.hr . 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.