Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pilana Vrbovsko: radnici čekaju plaće, vlasnik da banke ispoštuju ugovore

04.02.2021.

16:11

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Najveći drvoprerađivački pogon Gorskog kotara, onaj u Vrbovskom, čiji je vlasnik "Cedar" iz Kastva, iznova ima poslovnih problema. Činilo se da je poslodavac s bankama uspio postići dogovor koji će jamčiti nastavak razvojnih ulaganja i redovito plaćanje zaposlenih. Ali...

Nakon što su tijekom prošlogodišnjeg listopada teškoće rezultirale neisplatom četiriju radničkih plaća i štrajkom, činilo se da potpisani ugovori jamče nastavak rada. Međutim, radnici "Cedra" sada čekaju isplatu plaća za prosinac, a vlasnik Darko Prodan, kao i prije tri mjeseca, iščekuje reakciju banaka. 

"Banke već po drugi put ne poštuju ono što je potpisano, pa očekujem da, poput nas, poštuju klauzule sklopljenih ugovora. Stvoreno je okruženje u kojem banke rade što hoće, a klijenti bi to, valjda, morali bespogovorno pratiti", tumači Prodan. 

Proizvodni te problemi sa zastojem razvojnih ulaganja i očuvanjem željene razine zaposlenosti, dodaje Prodan, traju predugo: "Mi praktički nemamo pogon od početka rujna 2018. godine. Činjenica je da ljudi ne rade kako bi trebali raditi već dvije i pol godine. Kontinuirano nastojimo isplaćivani plaće koje nisu na razini minimalca, nego su iste kao i prije tridesetak mjeseci."

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić ističe da je nemali broj bivših radnika "Cedra" posao našao drugdje, no to je slaba utjeha, obzirom da je tvrtka s dvjestotinjak svedena na tridesetak zaposlenih. Puna zaposlenost pogona osigurava i prosperitet grada, pa bi gradonačelnik volio da se situacija riješi.

Priča nadilazi lokalne okvire, jer je postrojenje u Vrbovskom jedan od najvećih i tehnološki najkompletnijih pogona za obradu tvrdog drva u Europi. Poslušajte:

Problemi pilana Vrbovsko, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.