Hrvatski radio

Radio Rijeka

Piršić: Pišite zastupnicima, LNG terminal će biti plutajući Obrovac!

16.05.2018.

12:43

Autor: Neva Funčić

Omišalj: mjesto gdje je predviđena izgradnja novog plutajućeg LNG-a (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Omišalj: mjesto gdje je predviđena izgradnja novog plutajućeg LNG-a (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Projekt plutajućeg LNG-a bit će plutajući Obrovac, rekao je u programu Radio Rijeke Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko Kvarner. Manji brod neće riješiti problem, taj je plin skuplji i nema kupca, projekt će biti dugoročno neisplativ, tvrdi Piršić.

Premijer Andrej Plenković je u Sabor uputio prijedlog posebnog zakona o projektu plutajućeg LNG terminala; župan Zlatko Komadina podigao je upravnu tužbu kojom osporava pozitivnu ocjenu studije utjecaja na okoliš; društvo LNG Hrvatska raspisalo je novi poziv za zakup kapaciteta i natječaj za manji brod- terminal.

Što se događa? Tri su nivoa razvoja priče, tumači Vjeran Piršić i nabraja politički, poslovni i pravni aspekt. Na političkom nivou, Vlada je u proceduru uputila lex specijalis, kao što je to i lex Agrokor, koji bi trebao riješiti posebnosti koje su nerješive u postojećoj pravnoj praksi.

No sporno je što zamjenjuje lokalnu i regionalnu samoupravu i praktično uvodi diktaturu na Kvarner i u Omišalj. Druga važna stvar navodi se u članku 10, koji predviđa da će svi građani Hrvatske kroz cijenu transporta plina pokrivati gubitke LNG terminala pored Omišlja. Taj je projekt potencijalni Obrovac, i zato zastupnicima u Saboru treba poručiti da ne glasaju za to, rekao je Piršić.

Na poslovnom nivou podsjeća da je na prvom raspisu, iskazan interes za samo 4 posto kapaciteta LNG terminala. Manji brod neće riješiti problem, taj je plin skuplji i nema kupca, projekt će biti dugoročno neisplativ, tvrdi Piršić.

Pravno, jedini važeći dokument je usvojena Studija o utjecaju na okoliš, protiv čega je PGŽ podnijela upravnu tužbu. "Hoće li Upravni sud uvažiti greške u proceduri i 178 grupa primjedbi u javnoj raspravi, vidjet ćemo. Bitan tektonski poremećaj u neisplativom projektu je i odlazak Martine Dalić; treba vidjeti i koje su mogućnosti zaštite Jadrana na međunarodnom planu. Borba se nastavlja!", poručio je predsjednik Eko Kvarnera. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.