Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pjenušava belica: ostvaren san generacija vinara Kastavštine

17.12.2017.

16:19

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Belica, tradicionalno kastavsko vino, dobilo je i svoju krunu - pjenušac. Rezultat je to suradnje Udruge prijatelja grozja i vina "Belica" te Agronomskog fakulteta u Zagrebu, kao i višegodišnjeg rada na revitalizaciji autohtonih vinskih sorti.

Prve od 180 boca otvorene su i istočene u kastavskoj Gradskoj vijećnici. Bazno vino, belica, čija je alkoholna fermentacija odrađena u podrumu obitelji Rubeša u Kastvu, sadržavalo je 60 posto verdića te po 20 posto jarbole i divjaka. Postupak proizvodnje pjenušca dovršen je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Rezultat - 180 boca pjenušca, klasificiranog prema sadržaju šećera u brut i extra brut.

Za Dejana Rubešu, koji se proizvodnjom prvog pjenušca upisao u povijest vinarstva Kastavštine, ovo je kruna stoljetne obiteljske tradicije. A počelo je, kaže, dolaskom prof. dr. Edija Maletića u Kastav 2009. godine.

"Tad sam definitivno odlučio da u svom novom vinogradu posadim sve sorte belice odvojeno, što će mi omogućiti i olakšati rad i u vinogradu i u podrumu. To je bio preduvjet da belica 2015. dobije onu prepoznatljivu markicu kvalitetnog vina s kontroliranim zemljopisnim porijeklom, što je bio vrh o kojem su, mogu osobno i odgovorno reći, sanjale generacije vinara Kastavštine. A nakon toga, ovo..! Ne znam kako bih to nazvao, srce mi veliko k'o autobus…", kaže Rubeša.

Prvim pjenušcem autohtonih kastavskih sorti zadovoljan je i prof. dr. Edi Maletić. "Nama kao struci cilj je ljude nagovoriti da proizvode na moderan način, da proizvode ono što današnje tržište treba, a da pritom koriste domaću sirovinu i proizvedu originalan proizvod. Zadovoljni smo ovom prvom vinifikacijom kastavskih sorti.

Preliminarna istraživanja su ukazivala da bi one mogle biti dobre za proizvodnju pjenušaca, odnosno da grožđe tih sorti posjeduje upravo takve karakteristike, a to se danas i pokazalo. Oba pjenušca su pokazala izvrsne rezultate. Ljudi su jako zadovoljni s prezentiranim i kušanim, i mislim da će iduća, i sve iduće godine, to potvrditi. Trebamo još samo par stvari izvarirati, no prilično sam siguran da je proizvodnja pjenušavih vina ovdje u Kastvu, i inače u Primorsko-goranskoj županiji, dobrodošla jer za to postoji tržište, a postoji jako dobra sirovina", naglašava Maletić.

"Kad smo prije dvadesetak godina govorili da ćemo imati pjenušac od belice, izgledala je to gotovo nemoguća misija", rekao nam je poznati sommelier Nenad Kukurin. "Prvi put ga probam, i ono što mogu reći jest da je ta kombinacija sorata koje imamo u belici izuzetno dobro pogođena kao baza za pjenušac, te da je ovo, kao prvi pokušaj, izuzetno uspješan. Sad moramo raditi na količinama, malo na peglanju i glancanju okusa, no ja sam jako zadovoljan i mislim da će to biti jedna dobra priča za budućnost", zaključuje Kukurin. Javlja Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.