Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pjesmom čuvaju ČA: "Oda zavičaju" KUD-a Učka ima i božićno izdanje

10.12.2017.

16:10

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treba čuvati istarsku ljestvicu, kao glazbeni pečat ovoga kraja, i čakavsko narječje koje je sve više ugroženo, rekla je Doris Stanić, predsjednica i solistica KUD-a Učka iz Matulja koje djeluje više od pola stoljeća.

Doris Stanić je predsjednica je i solistica Kulturno umjetničkog društva Učka iz Matulja koje, s ciljem očuvanja tradicijskog glazbenog izričaja, djeluje preko 50 godina, a njegova je kvaliteta potvrđena mnogbrojnim domaćim i inozemnim nagradama.

KUD Učka osnovao je 1962. godine, kao ženski zbor, Leo Ivančić, veliki entuzijast koji je cijeli život posvetio amaterizmu, a djelić svoje ljubavi usadio je i današnjim članicama.

Gostujući u emisiji "Ćo mi, ćo ti" Stanić je istaknula da se članice drušva čvrsto drže riječi Ivana Matetića Ronjgova: "Naša muzika je kot prhavica spod popela, samo treba popuhnut i zapalit. Naš kanat je lip, dokle bude njega, bit će i nas."

Točno je godinu dana prošlo od izlaska njihove prve autorske sklabe "Oda zavičaju", a "Božićnu odu zavičaju" KUD Učka otpjevat će 17. prosinca u Kastvu i 23. prosinca u Matuljima. Na oba koncerta gostovat će muška i ženska Klapa Kastav i Zvonejski kanturi.

Svestranost će pokazati izvedbama zahtjevnih skladbi i bogatim repertoarom u kojem će se naći soul, ČA-val, sakralna glazba, a sve pod dirigentskom palicom Saše Matovine koji je umjetnički voditelj društva.

Kojim su se sve nagradama okitile raspjevane Matujke te što su to švejar i prhavica, poslušajte u razgovoru: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.