Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plaćanje komunalne naknade i za objekte koji nisu u funkciji

02.08.2015.

11:12

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska se Europskoj komisiji u mjerama za smanjivanje prekomjernog deficita obvezala uvesti porez na nekretnine.

Od toga se odustalo jer u Hrvatskoj nisu popisane sve nekretnine pa ni gruntovnica nije potpuna što bi dovelo u neravnopravan položaj one koji za svoje nekretnine imaju sve potrebne papire i već plaćaju sva javna davanja pa bi plaćali i porez, u odnosu na one koji te papire nemaju. 

Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva, svjesno da se porez još neko vrijeme neće moći uvesti  kao zamjenu za taj porez najavilo je donošenje izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu. 
 
Izmjenom Zakona o komunalnom gospodarstvu bi se propisala obveza plaćanja komunalne naknade i za objekte koji nisu u funkciji, što bi povećalo prihode jedinica lokalne samouprave, ali i potaknulo gospodarstvenike da svoje objekte stave u funkciju, kaže zamjenica opatijskog gradonačelnika Marina Gašparić.
 
Potrebno je staviti sve postojeće, najčešće zapuštene i uništene resurse u funkciju gospodarstva, smatra član opatijskog HNS-a i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić
 
Prihodi od komunalne naknade trebali bi činiti 10 do 15 posto prihoda jedinica lokalne samouprave, smatraju u opatijskom HNS-u.

Više o tome Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.