Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plaćanje penala: zbog kazni iz Europske unije prijeti nam poskupljenje vode

11.05.2019.

15:49

Autor: Hina

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Zbog kazni iz Europske unije od 200 milijuna kuna, Hrvatskoj prijete ili stečajevi nekih komunalnih vodovodnih poduzeća ili poskupljenje vode za građane. Neka komunalna poduzeća u većim gradovima već su odustala ili znatno usporila projekte, a u tom kontekstu se spominje i Rijeka.

Penalizacije iznose od pet do 25 posto ukupne vrijednosti projekta. S 25 posto su kažnjene tvrtke iz Poreča (53 milijuna kuna), Rovinja (20 milijuna kuna), Jastrebarskog (18 milijuna kuna), dok su Krk, Šibenik, Vukovar i neki drugi veći projekti kažnjeni s ukupno 60 milijuna kuna. No, uprave komunalnih tvrtki u takvim uvjetima više ne žele preuzimati odgovornost za nove penale u "nereguliranim uvjetima", što prijeti bojkotom projekata iz fondova EU, vrijednih milijarde eura, piše Jutarnji list.

Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije, koja okuplja domaća komunalna vodovodna poduzeća, razmatra mogućnost da i službeno svojim članicama pošalje naputak da privremeno obustave rad na projektima vodno-komunalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije, zbog "gorućih problema u provođenju tih projekata", piše danas Jutarnji list.

Pozivajući se na neslužbene izvore, list navodi da su neka komunalna poduzeća u većim gradovima, od Rijeke do Splita, već sasvim odustala ili znatno usporila te projekte zbog toga što ih je strah plaćanja penala zbog pogrešaka u provođenju javne nabave i projekata za koje, tvrde, nisu odgovorni.

"To je i razlog zbog kojega Tomislav Ćorić, ministar energije i zaštite okoliša, prima 'packe' jer je jedno od onih koja najviše kasne s realizacijom projekata iz tog resora", ističe dnevnik. Podsjećaju da je za te projekte u programu 2014.-2020. alocirano 1,1 milijardu eura, dok je ukupna vrijednost usklađenja stanja zaštite voda s pravnom stečevinom EU od 2013. do 2023. vrijedna 4,3 milijarde eura.

Kako su novinarima rekli u Hrvatskoj grupaciji vodovoda i kanalizacije, resorna ministarstva i nadzorna hrvatska i europska tijela su komunalnim poduzećima odredili financijske korekcije u iznosu od ukupno oko 200 milijuna kuna. Zbog tih penala bi, ističu u grupaciji, moglo doći ili do stečajeva nekih poduzeća ili do poskupljenja vode za građane - stoga od države traže da preuzme dio troškova tih "financijskih korekcija".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.