Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plaće i dalje nema, trećemajci nastavljaju štrajk u krugu brodogradilišta

23.08.2018.

10:47

Autor: Neva Funčić, Josip Krmpotić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U riječkom 3. maju štrajka se u krugu brodogradilišta. Radnici su došli na posao, ali ne rade. U jučerašnjem razgovoru Štrajkaškog odbora i Uprave brodogradilišta nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća.

Vlada prati stanje u Uljaniku, no riječ je o privatnoj tvrtki i odgovornost je prije svega na upravi, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je da vlada želi da brodogradnja i u Rijeci i u Puli ne samo opstane nego i postane profitabilna. Vidjet ćemo kako će danas proteći sastanci, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da su radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama.

Dogovoreno je da trećemajci nastavljaju štrajk u krugu škvera i ne izlaze na ulicu. Tako će, rekli su, biti i sutra, a ovisno o razvoju situacije, u ponedjeljak će donijeti odluku o mogućim drugim industrijskim akcijama.

Uljanikovi radnici u Puli izašli su na ulice - traže isplatu plaće za srpanj i smjenu Uprave jer smatraju da je ona najodgovornija za stanje u brodogradilištu.

Radnike 3. maja u štrajku ogorčila je informacija da će članovi njihovog Nadzornog odbora dobiti nagradu u iznosu 24 tisuće kuna neto zbog dobrih poslovnih rezultata pa se dio njih na rubu strpljenja okupio pred uredom direktora Maksimilijana Percana.

Malo su im značile njegove riječi da tijekom popodneva slijedi još jedan sastanak u Vladi te su mu odgovorili da ih nije dostojan zastupati te da će, ako ima imalo morala, podnijeti ostavku. Od članova Sindikata metalaca u 3. maju doznajemo da će se direktor Percan radnicima obratiti sutra u 11 sati.

Trećemajci podržavaju svoje kolege u Puli, rekao je kod rampe brodogradilišta Boris Bućanac iz Štrajkaškog odbora, ne isključivši takav razvoj događaja i u Rijeci - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.