Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:29 / 13.03.2017.

Autor: Neva Funčić

Plan upisa u srednje škole PGŽ: više konobara, frizera i ponovno mesari

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošlog su tjedna zaključeni upisni planovi srednjih škola PGŽ: broj razrednih odjela ostat će isti, iako je u prvim razredima sve manje učenika. Izdvajamo: jedan razred konobara više, jedan gimnazijski manje, više frizera, ponovno se otvara program mesara.

Opatijska ugostiteljska škola ove će jeseni upisati jedan razred konobara više, a krčka gimnazija jedan prvi razred gimnazijalaca manje. Trgovačka škola u Opatiji upisat će dodatno više frizera te ponovno uvodi program mesara. 

Prošlog tjedna su zaključeni upisni planovi srednjih škola, prema kojima će broj razrednih odjela ostati isti, 125, iako je u prvim razredima sve manje učenika.

"Ove godine predviđamo da će biti oko 130 učenika manje", rekla je pročelnica za školstvo Primorsko-goranske županije Edita Stilin te precizirala kako su za 2.540 osmaša u PGŽ pripremili 2.842 upisna mjesta. Gotovo za 300 više u 89 obrazovnih programa: pet gimnazijskih, 39 strukovnih, 37 obrtničkih, tri umjetnička i pet za učenike s teškoćama u razvoju. Kaže da se oko 30 posto učenika, u pravilu, upisuje u gimnazijske programe te oko 30 posto u obrtničke.

Program školovanja konobara postroji samo u Opatiji, a nemaju ga ni na Rabu, ni na Krku, ni Lošinju. "Od deficitarnih zanimanja: bravar, zidar, limar, zavarivač, kuhar, slastičar, konobar, mesar; mi imamo samo u opatijskoj ugostiteljskoj školi konobare i nešto kuhara", rekla je Stilin te pozvala učenike da odaberu obrtnička zanimanja.

Pročelnica Stilin novinare je izvijestila i da se tijekom ljetnih praznika planira 60 građevinskih zahvata na 56 školskih objekata. Vlada je za materijalne rashode, investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja u škole PGŽ rasporedila 57 milijuna kuna decentraliziranih sredstava. Od toga je 27 milijuna za osnovne, a 30 milijuna kuna za srednje škole i domove.

"Pred završetkom su škola i dvorana u Baški, u tijeku je gradnja škole u Puntu, raspisan je natječaj za dogradnju škole u Čavlima, a za unutarnje uređenje i opremanje zgrade sušačke gimnazije izdvojen je milijun kuna", rekla je Stilin te dodala da su sve škole u riznici PGŽ, što će smanjiti troškove njihovog održavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.