Hrvatski radio

Radio Rijeka

Planirani konsolidirani proračun PGŽ: milijardu i 353 milijuna kuna

23.11.2020.

15:27

Autor: Neva Funčić

Detalj s konferencije za novinare PGŽ (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Detalj s konferencije za novinare PGŽ (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Prijedlog proračuna Primorsko-goranske županije u iznosu od milijardu i 350 milijuna kuna na razini je ovogodišnjeg i bit će glavna tema ovotjedne sjednice Županijske skupštine u četvrtak 26. studenog, u Opatiji.

Nakon što su sjednice, zbog epidemioloških mjera, održavane u sportskim dvoranama na Zametu, Matuljima, Kastvu i Mavrincima, županijski vijećnici će se u četvrtak, 26. studenog sastati na 34. sjednici Županijske skupštine u opatijskom hotelu Royal, najavio je na današnjem redovnom susretu s novinarima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Na dnevnom redu bit će 16 točaka, od kojih je Fabijanić istaknuo prijedlog proračuna PGŽ za 2021. godinu s prijedlogom odluke o izvršenju. Konsolidirani proračun planiran je u iznosu od milijardu i 353 milijuna kuna, što je minimalan rast od 0,2 posto u odnosu na ovu godini. Od navedenog iznosa 384,1 milijun kuna se odnosi na užu Županiju, a 969 milijuna kuna na izdatke proračunskih korisnika, ustanova školstva i zdravstva.

Fabijanić je pojasnio da je prvih sedam točaka vezano upravo uz proračun za sljedeću godinu, a odnose se na financiranje opreme i projekata zdravstvenih ustanova.

Izvijestio je i o namjeri potpisivanja sporazuma o partnerstvu za projekt PerPeTuUm aGile - Povijest, Povijest umjetnosti, Talijanistika, Germanistika - razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse. Vodeći partner je Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, jedan od partnera je i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a projekt je prijavljen na poziv Europskog socijalnog fonda.

Primorsko-goranska županija uključena je i u pilot projekt Mreža regionalnih središta - RegHub Europskog odbora regija koji ocjenjuju provedbu politika Europske unije.

Pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač rekla je da je izdvojeno dodatnih 29.500 kuna za radove u Domu Mali Kartec na Krku. U tijeku su radovi uređenja ukupne vrijednosti 235 tisuća kuna, u čemu PGŽ sudjeluje sa 179.500 kuna, a dodatni novac izdvojen je za opremanje drugog stacionara.

Dodatnih 80 tisuća kuna dodjeljeno je kao pomoć goranskim gradovima i općinama za isplatu plaća gerontodomaćica do kraja ove godine, odnosno do novog ciklusa projekta. Marač je istaknula da je PGŽ kroz protekle četiri godine za programe izvaninstitucijske skrbi izdvojila oko 1,7 milijuna kuna.

Poslušajte izjave:

Fabijanić i Marač o proračunu i projektima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.