Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plastični čepovi: umjesto u instalaciju, u donaciju

19.02.2015.

14:43

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kod otkupa plastične ambalaže, čepovi se uglavnom odvrću i bacaju, no mogu biti i te kako korisni. Tako je Berislav Markov, umirovljenik HRT-a, skupljao čepove i došao do više od sto tisuća komada.

Počelo je to još davnih, ratnih godina kada je Berislav Markov došao iz Sarajeva u Rijeku i počeo skupljati čepove za humanitarnu udrugu u Bosni i Hercegovini koja je čepove prodavala u Italiji. Kad je rat završio i ta udruga više nije trebala čepove, Berislav ih je, po navici, nastavio skupljati i odlagati u velike plastične kanistere.

Iako je razmišljao da od njih napravi instalaciju, ipak je humano bosansko srce pobijedilo i odlučio je darovati ih Društvu multiple skleroze Primorsko-goranske županije. S tajnicom društva Dijanom Ivanišević je organizirao kombi i čepovi su odvezeni te prodani Metisu.

Dobiveni novac društvu će poslužiti za gerontološke domaćice oboljelima od te teške bolesti, a prikupljanje čepova i dalje se nastavlja, doznala je Jelena Butković u razgovoru s našim Berotom: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.