Hrvatski radio

Radio Rijeka

Platforma RiMap spaja gospodarstvo, javni sektor i znanost riječke regije

09.03.2021.

11:35

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: uniri.hr

Foto: uniri.hr

Foto: - / -

Na internetu je dostupna regionalna inovacijska platforma RiMap.uniri.hr na koju se spojiti mogu pojedinci, tvrtke, znanstveni projekti ili institucije, javne ustanove. Tu su informacije o tehnološkim trendovima, strateškim dokumentima, mogućim izvorima financiranja, EU natječajima...

Na novu inovacijsku platformu možete se priključiti OVDJE, a ideja je da priključeni lakše dođu do informacija, ali i partnera za zajedničke projekte ili grupe s kojima će tražiti projektna sredstva. 

"Cilj je jednostavan: transfer znanja i dijeljenje resursa, a znanje je najveći resurs. Nematerijalna komponenta danas je nerijetko mnogo vrednija od materijalne. Unutar javnog sektor postoji ogroman potencijal podataka (npr. medicinskih), koji se mogu digitalizirati i uz pomoć umjetne inteligencije višestruko primjenjivati. Projekt je komplementaran s budućim Društvenom-kulturnim centrom – Inovacijskom arenom, koja bi trebala zaživjeti na Kampusu, ali i s EDIH – European Digital Innovation Hub – Centrom za digitalne inovacije, kojih EU planira uspostaviti između 100 i 200, a jedna od njih bi se mogao naći i u Hrvatskoj, istaknuo je voditelj Cntra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost riječkog sveučilišta Jonatan Lerga na predstavljanju platforme.

RiMap će omogućiti istraživačima riječkog sveučilišta da predstave multidisciplinarne kompetencije, uže specijalnosti i istraživačku opremu koju žele staviti u službu gospodarskog razvoja regije, a predviđena je i mogućnost oglašavanja potreba za specifičnim profilima stručnjaka.

Platformu RiMap financira Primorsko-goranska županija, o njoj brinu STEPRI znanstveno tehnologijski park i Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost riječkog sveučilišta, a inicijator je bila Regionalna razvojna agencija PGŽ.

Očekujemo da će PGŽ postati napredna, pametna, održiva i konkurentna regija, jer je pred nama novo razdoblje financiranja iz Europske unije, a digitalizacija je obavezan dio projekata koji se financiraju, naglasio je ravnatelj Razvojne agencije Vedran Kružić, poslušajte više, a poslušajte i zašto se u platformu uključio gospodarstvenik Boris Popović:

Koga spaja platforma RiMap?, pripremila Tatjana Sandalj

Boris Popović o uključivanju u RiMap, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.