Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plava vrpca Vjesnika Zadraninu Luki Perošu i Riječaninu Andreju Vlašimskom

02.12.2017.

14:24

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadranin Luka Peroš, treći časnik palube na tankeru "STI Beryl", i posada LNG-tankera "Soyo", pod zapovjedništvom Riječanina Andreja Vlašimskog, ovogodišnji su dobitnici Plave vrpce Vjesnika, objavljeno je danas u Sindikatu pomoraca Hrvatske.

Luka Peroš spasio je četvoricu indonežanskih ribara s tonuće ribarice, 250 milja od Singapura. U noći 1. prosinca 2016. godine Peroš je zatražio od zapovjednika Indijca da ga, u brodici za spašavanje, posada spusti u mrak i valove s 21 metra visine (kao sedmerokatnica), kako bi spasio brodolomce. 

U pojedinačnoj konkurenciji nominirana su još dva pomorca: dozapovjednik na kruzeru "Crystal Esprit" Damir Rikanović (37) iz Kraljevice spasio je 17. veljače ove godine 12 francuskih nautičara, među kojima i troje djece, s katamarana nasukanog na koraljni greben na Sejšelima, dok je zapovjednik nizozemskoga broda "EEMS Sky" Nino Palman iz Senja 27. kolovoza spasio 52 migranta, na 40 milja od Gibraltara.

Plavi plamenac ove je godine pripao posadi LNG-tankera "Soyo" brodara Teekay, pod zapovjedništvom Riječanina Andreja Vlašimskog (41). Oni su 26. lipnja ove godine u Adenskome zaljevu, po olujnome nevremenu, uz valove od pet metara, koordinirali složenom akcijom spašavanja 14 brodolomaca s potonulog tankera "Rama 2", od kojih je 13 preživjelo tu nesreću. 

Uz njih, nominirani su bili i posada broda "Pomer" Uljanik plovidbe iz Pule, pod zapovjedništvom Jasmina Ganibegovića s Raba, za spašavanje četvorice ekvadorskih ribara kod Galapagosa, te posada jahte "Follow me V" pod zapovjedništvom Andree Hubička iz Mošćeničke Drage, za potragu i pomoć pri spašavanju osmero članova posade havarirane talijanske jedrilice "Alexa", 32 milje od Novigrada.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine novinar i pjesnik Ratko Zvrko, a likvidacijom političkoga dnevnika Vjesnika 2012. godine pokroviteljstvo nad dodjelom tog, u svijetu jedinstvenog, priznanja koje slavi kvalitetu čovjeka, preuzeo je Sindikat pomoraca Hrvatske. Plava vrpca Vjesnika te priznanja svim nominiranima uručit će se u ponedjeljak 4. prosinca na prigodnoj svečanosti u opatijskome hotelu "Royal".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.