Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković: Cilj je naći održivo rješenje, shvaćamo značaj brodogradnje

15.11.2018.

12:47

Autor: Vladimir Jurić, HRT

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković prvi je put u posjetu 3. maju gdje se sastao s Upravom, radnicima, sindikatima i lokalnim vlastima. Nakon sastanka razgledao je radne prostore riječkog brodogradilišta te razgovarao s radnicima koji i dalje štrajkaju zbog plaće, ali i očuvanja proizvodnje.

Uz premijera su ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg ButkovićPremijer i ministri su nakon sastanka u pratnji predsjednika Uprave Uljanika Emila Burića i direktora 3. maja Maksimilijana Percana obišli navoze.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je kako za Uljanik i 3. maj postoji interes više aktera. Četiri partnera su vrlo zainteresirana, rekao je Horvat odgovarajući na novinarski upit postoji li još interes DIV grupe, koju vodi Tomislav Debeljak, i talijanskog Fincantierija. Nije želio otkrivati konkretna imena, samo je kazao kako su pregovori su intenzivni, a o detaljima će govoriti kad budu na stolu imali vjerodostojna pisma namjere.

Plenković: Ono što nas zanima je održivost

"Razmotrili smo sve što nova Uprava razmatra kako bi se nastavilo s održivim programom restrukturiranja i Uljanika i 3. maja", izjavio je nakon sastanka premijer Andrej Plenković. Nije se očitovao oko pitanja izdvajanja 3. maja i Uljanik grupe. Ponovio je kako je Vladi u fokusu održivo poslovanje obaju brodogradilišta te naglasio kako je brodogradnja bitna za Hrvatsku u smislu proizvodnje i izvoza. Nije ulazio u detalje oko razgovora s potencijalnim strateškim partnerima". Plaća radnicima, kazao je premijer bit će "po zakonu", nema tu nikakvih iluzija.

Bučar: Štrajk se nastavlja do isplate punih plaća

Radnici očekuju isplatu svih njihovih plaća, a ne samo minimalca. Marin Bučar, zamjenik predsjednika kriznog stožera izjavio je za HTV kako na sastanku vezano za plaću nisu ponuđeni konkretni odgovori. Minimalac bi trebali "odraditi" do kraja godine, a s Upravom bi se trebali dogovoriti o isplati ostalog dijela. I dalje će se štrajkati dok se ne isplati plaća u cijelom iznosu, najavio je. 

Inače, nakon radnika pulskog Uljanika, i radnicima riječkog 3. maja počela je isplata minimalnih plaća za rujan. Riječ je o prvoj od tri minimalne plaće koje mogu biti isplaćene putem državne Agencije za radnička potraživanja u slučaju stečaja ili blokade računa poslodavca. Štrajk se nastavlja do isplate punih plaća.

"Mora se znati koja je sudbina 3. maja i što će biti s nezavršenim brodovima, što je s izdvajanjem 3. maja i s potencijalnim partnerom o kojemu čujemo od ministra Horvata (DIV i Fincantieri)", izjavio je uoči sastanka s premijerom i ministrima član sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić.

Nakon posjete 3. maju premijer i ministri bit će obilježavanju nastavka radova na izgradnji Faze 2B1 Istarskog ipsilona, od Rogovića do tunela Učka. Plenković će održat će govor studentima prava na Međunarodnoj konferenciji studenata prava "ELSA International Council Meeting", u Opatiji. Poslušajte što je premijer izjavio nakon sastanka u 3. maju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.