Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković: Dogovoren covid dodatak za umirovljenike, isplata krajem travnja

12.04.2021.

10:57

Autor: Hina

Petrović i Plenković pred novinarima nakon susreta na kojem je dogovorena jednokratna pomoć umirovljenicima (Foto: Patrik Macek / Pixsell)

Petrović i Plenković pred novinarima nakon susreta na kojem je dogovorena jednokratna pomoć umirovljenicima (Foto: Patrik Macek / Pixsell)

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u ponedjeljak da je s predstavnicima umirovljenika dogovoren covid dodatak koji će obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika, koji neće biti oporeziv niti predmet ovrhe, a isplata kreće krajem travnja ili početkom svibnja.

"U ovim proračunskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo i nadamo se da će jednokratna isplata ipak pomoći našim umirovljenicima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu", rekao je Plenković nakon sastanka s umirovljeničkim udrugama.

Jednokratno novčano primanje isplatit će se radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19. Dodatak će se isplaćivati u nekoliko kategorija, najavio je Plenković.

Najviši covid dodatak dobit će umirovljenici s najnižim mirovinama, tako da će se onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna.

Onima kojima je iznos mirovine između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900 kuna. Oni koji imaju primanja u rasponu od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna. 

Plenković je naglasio da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Prema procjenama, ova odluka će obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna.

Poslušajte izjave predsjednice Sindikata umirovljenika Jasne Petrović i premijera Andreja Plenkovića:

Petrović i Plenković o kovid dodatku za umirovljenike, pripremio HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.