Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković: LNG terminalom Hrvatska se upisala na energetsku kartu svijeta

09.07.2021.

13:45

Autor: HTV / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu Inicijative triju mora, koji se održava u Sofiji. Tim povodom istaknuo je važnost regionalnog povezivanja za izgradnju modernog gospodarstva kao i stratešku ulogu LNG terminala na Krku.

LNG terminalom na Krku Hrvatska se u kontekstu energetske suradnje utisnula na kartu Europe i svijeta, rekao je premijer Andrej Plenković u petak u Sofiji gdje sudjeluje na samitu Inicijative triju mora.

Proteklih nekoliko godina Inicijativom triju mora nastoji se povezati zemlje srednje Europe u najširem smislu, od Baltika do obala Crnog mora i Jadrana, podsjetio je u izjavi za novinare.


Zemlje regije u tome imaju snažnu podršku Sjedinjenih Država, a Hrvatska kao sudionica ima cijeli niz projekata. Istaknuo je pritom LNG terminal na Krku, koji se spominje od samog početka Inicijative.

"Hrvatska je upravo u ovoj godini otvorila svoj LNG terminal na Krku. U kontekstu energetske suradnje utisnuli smo se ne samo na kartu Europe nego i na kartu svijeta", rekao je Plenković. "S te strane vjerujemo da je to veliki doprinos Hrvatske suradnji u energetskom sektoru u ovoj Inicijativi", zaključio je premijer.

LNG terminal na Krku relevantan je za Hrvatsku jer se plinovodnom mrežom spaja s već izgrađenim terminalom u Poljskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.