Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković o jamstvima za 3. maj: Ovo je izrazito važna i odmjerena odluka

22.08.2019.

10:32

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade da je cilj da se pronađe pravi strateški partner za 3. maj, poručivši da bi budućnost tog brodogradilišta barem u određenoj mjeri značila i daljnje poslovanje Uljanika.

Premijer Andrej Plenković je to izjavio na sjednici Vlade u povodu donošenja odluke o davanju uvjetnog državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj, kojom se ovlašćuje Ministarstvo financija da u ime Vlade, a po ostvarenju uvjeta, izda državno jamstvo za kreditno zaduženje tom društvu kod HBOR-a i/ili drugih poslovnih banaka do iznosa od 150 milijuna kuna.

Plenković smatra da će se tom odlukom, ono što je najvažnije, u financijskom pogledu, na kraju biti u situaciji koja neće značiti dodatne troškove za državu, a omogućiti će poslovanje i završetak brodova. "Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kojem pravcu se vode razgovori, istaknuo je Plenković, jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se "pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta".

Kako je ustvrdio premijer, to znači da bi budućnost 3. maja u svakom slučaju značila, barem u određenoj mjeri, i daljnje poslovanje Uljanika. "Dakle, to je ono čemu također težimo i to je važno da razumiju i radnici i 3. maja i Uljanika", poručio je Plenković.

Premijer je na početku sjednice podsjetio i je da je početkom kolovoza posjetio 3. maj s ministrima gospodarstva Darko Horvat, pravosuđa Dražen Bošnjaković te mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gdje su vodili razgovore s Upravom i predstavnicima sindikata. Naveo je da su svi razgovori koji su vođeni do tada i aktivnosti koje su provodili za vrijeme ljetne stanke rada Vlade pridonijeli su donošenju odluke o davanju jamstva kod HBOR-a ili neke druge poslovne banke u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetka započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za RH. "Ovo je izrazito važna i odmjerena odluka koju danas donosimo", izjavio je premijer. Poslušajte što su izjavili premijer Plenković i ministar Horvat:

Horvat i Plenković o 3. maju, pripremio HR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.