Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković obišao Apoksiomena i poručio oporbi da uzalud traži njegov opoziv

27.10.2017.

15:40

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Plenković boravio je u Malom Lošinju, gdje je sinoć sudjelovao na svečanoj dodjeli godišnjih hrvatskih turističkih nagrada. Danas je s potpredsjednikom Vlade Predragom Stromarom i ministrom turizma Garijem Capellijem obišao Muzej Apoksiomena. No, osvrnuo se i na zbivanja u aferi Agrokor.

Premijer Andrej Plenković komentirao je u Malom Lošinju SDP-ov zahtjev za svoj opoziv, rekavši da je riječ o još jednoj unaprijed neuspješnoj inicijativi oporbe. "Nepotrebna je i protiv interesa hrvatskih građana, protiv interesa zaposlenika, protiv financijskog oporavka i restrukturiranja kompanije, protiv gospodarskog i financijskog imidža zemlje u momentima kada sve što činimo, činimo da bismo stabilizirali naše gospodarstvo", rekao je Plenković. 

Muzej Apoksiomena otvoren je 30. travnja prošle godine, a tijekom prvih šest mjeseci posjetilo ga je više od 30 tisuća posjetitelja. Očekuje se da će do kraja godine brojka biti više nego udvostručena. Čestitke Gradu Malom Lošinju i Ministarstvu turizma uputio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon što je razgledao muzej.

"Smatram da je ovo velika dodana vrijednost našoj kulturnoj baštini i turističkoj ponudi, ne samo Lošinja nego i cijele Hrvatske. Velika priznanja restauratorima i svima koji su učinili da ova skulptura, dvije tisuće godina stara, sada izgleda kao da je potpuno nova", rekao je Plenković. Ministar turizma Gari Capelli naglasio je da Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma žele još takvih novih projekata i novih mogućnosti dolazaka turista. 

A kip Apoksiomena obišao je veliki dio svijeta prije nego što se skrasio u svome lošinjskom muzeju. "Bio je u pariškom Louvreu, u British Museumu u Londonu, u Paul Getty Museumu u Los Angelesu, tako da je napravio svojevrstan marketing i proputovao svijet poput ambasadora naše kulture", istaknuo je vršitelj dužnosti ravnatelja muzeja Marko Španjol.

Antička skulptura Apoksiomena je 20 godina nakon vađenja iz mora postala zaštitnim znakom otoka Lošinja, a muzej posvećen samo jednoj skulpturi, nulte kategorije, tek će rušiti rekorde po broju posjetitelja. Iz Malog Lošinja izvještava Lea Domijan Fišter, a poslušajte i Plenkovićev komentar oporbenog zahtjeva za opozivom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.