Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković: Odluka o Uljaniku "sto posto" neće biti donesena u petak

13.03.2019.

14:10

Autor: Hina

Premijer je danas sudjelovao na obilježavanju 25. obljetnice suradnje RH i Svjetske banke (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Premijer je danas sudjelovao na obilježavanju 25. obljetnice suradnje RH i Svjetske banke (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Foto: - / -

Vlada u petak neće donijeti odluku o Uljaniku, izjavio je danas premijer Andrej Plenković i poručio da odluka, kada je budu donijeli, mora biti ono što je najbolje za Hrvatsku. "U petak neće sto posto, ne znam uopće odakle to", izjavio je premijer.

"Neće se danas znati, imamo mi još dana; u petak neće sto posto", istaknuo je premijer u odgovorima na pitanja novinara o najavama ministra gospodarstva Darka Horvata kako će se ovih dana znati hoće li Uljanik u restrukturiranje ili stečaj. "To nisu odluke koje se donose preko koljena", rekao je Plenković na marginama obilježavanja 25. obljetnice suradnje i partnerstva između Republike Hrvatske i Svjetske banke. 

Plenković je podsjetio je da je od siječnja 2018. sve plaće radnika Uljanika i 3. maja te njihovih kooperanata i savjetnika platila Vlada. "Tih 716 milijuna kuna, ili 96 milijuna eura, omogućilo je život kompaniji cijelu prošlu godinu. Ja apeliram na sve da smo pružili ruku; nije da nema solidarnosti Zagreba prema Puli i Rijeci zato što smo mi HDZ, a tamo su IDS i SDP. To nije točno. Mi smo se izložili, a kad se to potrošilo u šest mjeseci, onda smo i za srpanj i kolovoz našli plaću, onda smo isplatili i minimalne plaće", rekao je. Napomenuo je i da u ovom trenutku bez pokretanja stečaja nema zakonski instrument za isplate plaća. "Moram djelovati zakonito, imam odgovornost da donesem za hrvatsko gospodarstvo i brodogradilišta odgovorne odluke", rekao je.

Premijer je poručio kako nema problema između ministara financija i gospodarstva Zdravka Marića i Darka Horvata. "Ima samo vrlo obazriv, postupan i temeljit pristup rješavanju problema. Moramo donositi odluke koje su odgovorne prema hrvatskim poreznim obveznicima, odluke koje pružaju ruku kontinuiteta hrvatske brodogradnje", rekao je Plenković.

Dodao je kako se ne može nastaviti kao ranije, kada su se ogromne državne potpore i sredstva poreznih obveznika ulagala u brodogradilišta koja su, unatoč tome, završavala u poteškoćama. Podsjetio je da je jučer održan informativni sastanak s koalicijskim partnerima kako bi se čuo i njihov stav, a dodatne je kalkulacije troškova restrukturiranja i stečaja zatražio jer treba doći do brojki oko kojih se svi slažu.

"Kao akter koji je i lani prolazio kroz sanacijsko jamstvo, kada je tadašnja Uprava imala drugog strateškog partnera, kada smo gledali koliko taj plan restrukturiranja košta, tada su mi brojevi bili upola manji nego sada. Ako imate u godinu dana diskrepanciju procjene, a radi se o istoj kompaniji, od između 600 milijuna eura i 1,2 milijarde eura, onda je to nešto nad čime bi se bilo tko, tko ima zrno zdravog razuma, zapitao i krenuo malo provjeravati. I zato hoću da se to konsolidira", istaknuo je premijer Andrej Plenković

Dodaje i kako nije isto kada dubinsko snimanje radi država, sama kompanija i netko tko je zainteresiran da bude strateški partner. "Zato moramo doći do brojeva oko kojih se svih slažemo, i to je zadaća ministara", rekao je. 

Na pitanje je li spreman donijeti političku odluku ako se ispostavi da je restrukturiranje između 3 i 5 milijardi kuna skuplje od stečaja, rekao je da će se vidjeti. "Donijet ćemo odluku onda kad budemo sigurni da nakon svega što ćemo isfiltrirati donosimo ono što je najbolje za Hrvatsku", rekao je.

Osvrnuo se i na mogućnost da država dade jamstvo za kredit za međufinanciranje Uljanika te rekao da je Vlada uspjela fiskalno konsolidirati zemlju, da radi dobre poteze i ne troši više od onoga što treba. Svako daljnje veliko izlaganje države de facto bi "razmontiralo" proces u koji Vlada ulaže zadnje dvije i pol tri godine, naveo je.

"Dakle, ako hoću da mi se smanjuje javni dug, da nastavim biti fiskalno konsolidiran, da po mogućnosti idem u proračunski suficit, nije mi svejedno da mi odjednom dođe milijarda ili više od milijarde eura koje negdje moramo financirati. Ne možemo ih naći iz džepa, nemamo ih trenutno zapisanih, morat ćemo se negdje zadužiti, a to onda mijenja situaciju. Međutim, nije to odjednom, to je nešto što bi išlo kroz proračunske godine, i zato hoću da sve precizno iskalkuliramo", napomenuo je.

Na novinarski upit hoće li DORH poduzeti nešto po pitanju velikih dugova Uljanika, Plenković je rekao da to treba pitati državnog odvjetnika. "Tu je državni odvjetnik pa ga to pitajte, ja mislim da i oni rade neki svoj posao", rekao je. Poslušajte ministra Horvata i premijera Plenkovića:

Horvat i Plenković o Uljaniku, izvor: HTV

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.