Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković: Plan restrukturiranja treba doraditi, za Uljanik ima interesa

08.09.2018.

16:27

Autor: Hina

Foto: Uljanik

Foto: Uljanik

Foto: - / -

Očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana restrukturiranja Uljanik grupe, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta, izjavio je u subotu premijer Andrej Plenković.

Iz sastanka s povjerenicom Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, s kojom se hrvatski premijer Andrej Plenković sastao u petak, razvidno je da Komisija očekuje dorade plana restrukturiranja za "Uljanik grupu" jer je prema sadašnjem planu udio države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini, a doradu očekuje i Vlada.

"Na tom tragu očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta", izjavio je premijer. Kazao je kako još nije vrijeme govoriti o kojim se akterima radi, ali da među njima ima i domaćih i inozemnih. Govoreći o planu restrukturiranja, Plenković je rekao kako je "rađen i vođen od strane uprave uz konzultante koje su oni izabrali i uz odabir strateškog partnera kojeg su također oni izabrali" te da to nije bio Vladin plan.

Podsjetio je kako je plan restrukturiranja Uljanika došao na dnevni red nakon Vladinog jamstva za sanaciju u siječnju ove godine u iznosu od 716 milijuna kuna, koje je omogućilo funkcioniranje grupe prvih pola ove godine. Vlada je, dodao je, prošlog tjedna dala jamstvo HPB-u, čime su se oslobodila sredstva osiguranja koja je Uljanik imao zbog nekih drugih kreditnih obveza, te je omogućila isplatu plaća za srpanj, a isto će biti i za kolovoz.

Upitan je li moguće da se na kraju ne prihvati plan restrukturiranja nego da Uljanik ode u stečaj, Plenković je odgovorio kako će se još vidjeti. "Komisija će vrlo skoro dostaviti određene preliminarne neformalne komentare. Oni su u punom radnom intenzitetu tek od prošlog ponedjeljka. Cilj je bio da pozovemo povjerenicu, ukažemo na ozbiljnost situacije i na što ranije komentare na dokument koji je poslan u Bruxelles", rekao je Plenković i najavio kako će idućeg tjedna u Puli vidjeti koje je to rješenje za održivost i funkcioniranje brodogradilišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.