Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković: Stečaj nije likvidacija!; Horvat: Nećemo financirati neodržive!

17.05.2019.

14:11

Autor: Hina

Ministar Darko Horvat i premijer Andrej Plenković (Foto: Pixsell)

Ministar Darko Horvat i premijer Andrej Plenković (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković ponovio je da stečaj Uljanika ne znači i likvidaciju tog brodogradilišta, dok je ministar gospodarstva Darko Horvat poručio kako se neodržive industrije više neće financirati iz državnog proračuna.

"Čuo sam vijest jutros, obavijestio me ministar Horvat o proglašenju stečaja. Stečaj nije likvidacija, to je novi korak. Ministar Pavić intenzivno radi na tome da se radnicima isplati naknada za nezaposlene koja im pripada te da im se preko Agencije za radnička potraživanja isplate plaće", rekao je Plenković novinarima.

Što se tiče povratnih informacija iz Kine o eventualnoj zainteresiranosti kineskih ulagača, ponovio je kako je dolazak Kineza najavljen za idući tjedan. "Ponavljam, cijelu prošlu godinu sve u Puli i Rijeci platili smo do zadnje lipe. Isplatili smo plaće i za kolovoz, rujan, listopad i studeni. Trudili smo se da se pronađe partner, no ova dva plana su bila neprihvatljiva", rekao  je Plenković.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio kako se neodržive industrije i projekti više neće financirati iz državnog proračuna te kako je takvom modelu financiranja došao kraj. 

"Do sada je plaćeno 3,5 milijardi kuna jamstava za brodogradnju i još će se neke stvari morati platiti kako bi se sanirala prošlost. Pokušajte zamisliti da se nama brodogradnja dogodila, a da proračunskog suficita od četiri milijarde kuna dvije godine zaredom nije bilo", rekao je Horvat. 

Tri godine muke oko izlaska iz mehanizma kontrole prekomjernih neravnoteža, tri godine muke oko smanjenja javnog duga, sve bi to palo u vodu da za plaćanje jamstava u brodogradnji nismo bili spremni, ustvrdio je Horvat.

Takvom modelu financiranja došao je kraj, i sredstva iz državnog proračuna više se neće investirati u projekte koji nisu održivi. Hrvatska neće imati povećanje javnog duga i smanjeni gospodarski rast zbog toga jer financira neodržive, poručio je ministar gospodarstva.

Plenković i Horvat o Uljaniku, pripremila Ivana Šubarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.