Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković u Rijeci: Nema "pogleda kroz nišan" prema Rijeci i ovom kraju

05.07.2017.

15:19

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Andrej Plenković sastao se danas s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, a to je ujedno i prvi službeni posjet predsjednika Vlade Rijeci nakon lokalnih izbora.

Novinare je zanimalo kako premijer Plenković komentira stav Europske komisije o odluci arbitražnog suda. Hrvatska je u pregovaračkom procesu i sporu sa Slovenijom izgubila pet godina, rekao je premijer i dodao: "Nama nitko nikada od strane EU institucija nije rekao 'Oprostite, to nije bilo dobro'. Prema tome, stav službene Hrvatske ostaje jedinstven. Bilo bi dobro da Europska komisija stoji u okviru svojih nadležnosti, a ona nema nikakve nadležnosti za arbitražni proces i za granična pitanja, stoga vrlo jasno od kolega i članova EK očekujem da poštuju činjenicu da je riječ o bilateralnom problemu. Mi smo spremni razgovarati sa Slovenijom, nalaziti rješenja, ali još jednom naglašavamo da je proces kompromitiran i ne obvezuje Hrvatsku“, zaključio je Plenković.

Politički predznak župana i gradonačelnika me ne zanima, sve dok postoje projekti na kojima možemo raditi dok nam traje mandat, izjavio je premijer Andrej Plenković novinarima i dodao kako ne postoji "pogled kroz nišan" kada je u pitanju Rijeka i Primorsko-goranska županija.

"Mi gledamo otvoreno na partnerstvo sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave. Gospodin Obersnel ima veliko iskustvo u vođenju Udruge gradova, i godinama se znamo. Naš stav je partnerski, bez obzira tko je na vlasti. Nema nišana, ima pružena ruka suradnje", rekao je Plenković.

Zajedno ćemo raditi na projektu Rijeke kao prijestolnice kulture 2020., nastavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel."Dogovorili smo jedan zajednički sastanak do kraja srpnja, u koji bi bili uključeni svi nadležni ministri. Spomenuli smo problematiku izgradnje ceste D-403 za daljnji razvoj konkurentnosti riječke luke, s posebnim naglaskom na rješavanje problematike Delte kao iznimno važnog projekta za daljnji razvoj Rijeke i Hrvatske", naglasio je Obersnel.

Kada je u pitanju projekt izgradnje LNG terminala na Krku, od njega ne odustaju ni Županija niti Vlada, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina."Taj projekt je već trebao početi. Ja se duboko nadam da iduće godine i hoće, ali tu se bitno trebaju ubrzati papiri, koji još uvijek s Dina-petrokemijom nisu riješeni", rekao je Komadina. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.