Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković: Vlada radi na zakonu koji će ubrzati realizaciju LNG-a

30.01.2018.

19:02

Autor: Hina

Lokacija budućega plutajućeg LNG terminala na Krku (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Lokacija budućega plutajućeg LNG terminala na Krku (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Projekt LNG na Krku strateški je projekt Vlade i Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz njega, kazao je u utorak predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji "Hrvatska na vratima energetske unije".

Na projektu LNG-a na Krku se intenzivno radi - riječ je o strateškom projektu Vlade, kazao je Plenković te podsjetio kako je EU sporazumom o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju LNG-terminala, koji je potpisan u prosincu prošle godine, dodijelio za njega više od 101 milijun eura.

"Činjenica da je to strateški projekt i Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz LNG terminal", istaknuo je Plenković, dodavši kako tu podrazumijeva i izdavanje koncesija na pomorskom dobru, rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa te studiju procjene utjecaja na okoliš.

Vladi je itekako stalo do očuvanja obale i okoliša, zbog čega se LNG-terminal na Krku treba raditi prema najvišim standardima i prema tehnologiji koja neće predstavljati rizik za okoliš, rekao je premijer, navevši da će se po njegovoj izgradnji moći s dvadesetak tankera godišnje osigurati sav uvoz plina za hrvatske potrebe.

Taj terminal je u velikoj mjeri sigurnosni projekt, on će povećati mogućnost opskrbe plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi uključujući Hrvatsku, rekao je premijer te dodao kako će projekt omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata u ovom području, tj. razvoj i bolju umreženost plinovoda.

Plenković je u svom govoru rekao i kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU koja uvozi manje plina nego što ga proizvede tako da domaćom proizvodnjom osigurava više od pola svojih potreba.

Novim Zakonom o tržištu plina, kako je rekao, tržište je u potpunosti liberalizirano s tim da je, po uzoru na druge države članice, djelomično zadržana regulirana cijena plina za kućanstva u obvezi javne usluge.

LNG je važan projekt ne samo za Hrvatsku, nego i za regiju, i za energetsku sigurnost cijele Europske unije, rekao je danas u Zagrebu potpredsjednik Europske komisije nadležan za energetsku uniju Maroš Šefčovič. EU taj projekt podupire s više od stotinu milijun eura – u prosincu je odobreno 101,4 milijna erua za projekt LNG terminala na Krku, a nedavno i dodatnih 16 milijuna eura za spojni plinovod. "Energetska unija ne može se graditi u Bruxellesu, ona se mora graditi u zemljama članicama, ovdje, u Hrvatskoj", naglasio je Šefčovič. Projekt LNG-a na Krku se razvija i napreduje, i očekujemo u sljedećih dvije godine da bude operativan", rekao je predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević u izjavi za novinare nakon sastanka sa Šefčovičem.

Plenković je rekao i kako Vlada planira ove godine usvojiti i novu energetsku strategiju, koja će se usredotočiti na sigurnost opskrbe i energetsku neovisnost, na bolje integriranu i povezanu energetsku infrastrukturu.

Vezano uz cijenu električne energije, Plenković je rekao kako je ona za sve kategorije kupaca slobodna i tržišno određena. "Probleme s reguliranom cijenom, kakvi postoje u drugim pa i razvijenijim članicama Europske unije, u Hrvatskoj nemamo", istaknuo je.

Dodao je i kako u energetskoj tranziciji do 2050. Hrvatska treba koristiti sve energetske opcije i usvojiti nove tehnologije te je stoga važno snažnije poticati istraživanje i razvoj inovativnih zelenih tehnologija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.