Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plinofikacija nije samo energetsko, već i gospodarsko pitanje

01.12.2021.

12:44

Autor: Nenad Lučić

Foto:  Sanjin Strukic / Pixsell

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Foto: - / -

Zbog klimatski zahtjevnih uvjeta života i poslovanja odabir cijenom najprihvatljivijeg energenta u Gorskom kotaru nije samo pitanje koje utječe na standard građana, već i gospodarski razvoj. Osim najzastupljenijeg ogrjevnog drva, Gorani u kućanstvima češće koriste obnovljive izvore poput peleta.

Kada su u pitanju ulagači, iznova se aktualizira jedna pomalo zaboravljena priča.

Mogućnost, da uz trenutačno dominantne, Gorski kotar koristi još jedan dodatni energent pojavila se prije petnaest godina kada je, podsjeća Antun Kranjčec iz tvrtke "Plinacro", izgrađen magistralni plinovod Pula – Karlovac te dodaje kako je u sklopu tog projekta na području Gorskog kotara tada izgrađena mjerno-redukcijska stanica Delnice. "Plinacro" od 2006. godine čeka da se pojavi zainteresirani distributer, kako bi ga se moglo spojiti sustav i početi s isporukom plina.  

Međutim, Gorani su, prisjeća se direktor "Komunalca" iz Delnica Boro Tomić, prije petnaest godina od plinofikacije brzo odustali, iako se stječe dojam da su otad do danas mogli učiniti više jer se tada vrlo intenzivno razmišljalo o tome kako pri izvedbi, u to vrijeme aktualnih zahvata, trase infrastrututnih koridora, koje povezuju više lokalnih samouprava, iskoristiti za polaganje plinskih instalacija.

A da plinofikacija nije samo energetsko, već gospodarsko pitanje, na temelju dosadašanjih razgovora s ulagačima iskustveno potvrđuje načelnik Općine Fužine David Bregovac koji kaže kako zbog toga što nije riješeno pitanje plinofikacije, ima primjere odustajanja potencijalnih ulagača. 

Ključ rješenja plinofikacije trebli bi iznjedriti razgovori sa Primorsko-goranskom županijom, koja je nadležna za raspisivanje koncesijskog natječaja i odabir distributera plina. Iz Gorskog kotra javlja se Nenad Lučić:

Plinofikacija Gorskog kotra, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.