Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:05 / 16.08.2018.

Autor: Albert Petrović

Plivački polumaraton za djecu koja žive u siromaštvu i na marginama

Foto: Ernest Marinković / Facebook stranica "Koga briga"

Foto: Ernest Marinković / Facebook stranica "Koga briga"

Foto: - / -

Humanitarni plivački polumaraton "Koga briga za moje mjesto pod suncem" održat će se 1. rujna na trasi od Empeduje na Biviju do Morskog prasca na Kantridi. Dužina trase je kilometar i pol, a kotizacija 50 kuna.

Poslije plivanja i okrjepe, usljedit će tombola, a potom i večernja zabava uz nastup Kantridersa. Svi će natjecatelji dobiti majicu s logom akcije, a prihod je namijenjen djeci koja žive u uvjetima siromaštva i marginalizacije, i o kojoj skrbi riječki Centar za kulturu dijaloga.

Dodatni iskorak u ovogodišnjim događanjima je humanitarno natjecanje u kuhanju brudeta, tjedan ranije, 24. kolovoza, na plaži Morski prasac, a svoja kuharska umijeća pokazat će političari, novinari, sportaši, glazbenici... Njihove će brudete ocijeniti poznati vrhunski kuhar, Riječanin Mate Janković.

"Sav prihod iz te humanitarne večeri također je namijenjen akciji Koga briga za moje mjesto pod suncem, kaže  potpredsjednik organizatora, Udruge Koga briga, Kristijan Sirotich. "Imao sam prilike upoznati jednu obitelj i mogu reći da ta djeca žive u sramotnim uvjetima za 21. stoljeće. Nadam se da ćemo senzibilizirati javnost za njihov položaj i nekako pomoći udrugama Šarolija i Centar za kulturu dijaloga, koje za njih rade veliku stvar. Također se nadamo da ćemo nadmašiti uspjeh prve dvije akcije koje su bile izuzetno uspješne, i naravno, treće, koja, iz nama nepoznatih razloga, i nije baš uspjela", kaže Sirotich.

"U CKD-u skrbe o 42 djeteta koja žive ispod granice siromaštva, iako ih je, prema nekim informacijama, pet stotina u našem gradu", kaže predsjednik Centra Zoran Grozdanov. "Živimo u izuzetno nehumanom društvu gdje se razvijanje svakog talenta plaća. Bez novca ne možeš ništa, pa djeca slabog imovinskog stanja često, iako talentirana, ni ne pokušavaju upisati fakultet. Iako ne radimo s novcem, pokušavamo pomoći takvoj djeci, a i njhovim roditeljima. Trenutno radimo s njih 28", kaže Grozdanov.

Da humanost nema granica, pokazuje i ovogodišnje gostovanje beogradske Fondacije Podrži život Sergeja Trifunovića. "Troje bolesne djece iz Beograda će zajedno s voditeljicom Zaklade doći i plivati na našem polumaratonu", kaže Ernest Marinković, član Udruge Koga briga. "Naravno, doći će i Sergej, osnivač, čija fondacija u Srbiji radi odličan posao i prikupili su veliku hrpu novca za bolesnu djecu. Ukoliko se netko želi uključiti u našu akciju, to može jednostavno: otvorena je Facebook stranica Koga briga, kao i javna grupa Koga briga za moje mjesto pod suncem", kaže Ernest i dodaje: "Želimo što više ljudi, a svi su dobrodošli!"

Dodatni iskorak u ovogodišnjim događanjima najavljuje podpredsjednik organizatora, Udruge Koga briga, Kristijan Sirotich:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.