Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plivaričarima 4,5 milijuna eura obeštećenja za privremenu obustavu ribolova

04.01.2019.

16:29

Autor: Hina

Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako će ribari koji obavljaju ribolov mrežom plivaricom-srdelarom, za privremenu obustavu ribolova koja će trajati 30 dana, biti obeštećeni s 4,5 milijuna eura.

"Tridesetodnevna zabrana ribarenja okružnom mrežom plivaricom-srdelarom, prema prijedlogu pravilnika koji je u javnoj raspravi, počinje 16. siječnja u 00:00 sati i traje do 14. veljače u 24:00 sati na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske. Stoga će ribari koji imaju povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova ovim alatom biti obeštećeni u ukupnom raspoloživom iznosu od 4,5 milijuna eura", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Uvjeti za ostvarivanje potpore jednaki su kao i prethodnih godina, a zahtjevi se podnose Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede od 16. siječnja do 14. veljače.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podsjeća da je za prošlogodišnju privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti isplaćeno 26,4 milijuna kuna. 

"Ovaj suživot čovjeka i mora pokazao se dugoročno održiv i možemo biti uistinu zadovoljni modelom koji smo usuglasili sa znanstvenicima, strukom i ribarima. Ne bojim se za budućnost hrvatskog ribarstva", poručuje Tolušić. 

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da se Republika Hrvatska strateški opredijelila za održivo ribarstvo koje podrazumijeva zaštitu ribljeg fonda, eko sustava i ekonomski isplativo ribarstvo, odnosno zadovoljne ribare koji od ribarenja mogu pristojno živjeti. Kako bi se zadovoljili svi ti kriteriji nužno je, u suradnji sa znanstvenicima, ribarima i ostalim dionicima u sektoru ribarstva, provoditi ciljanu zaštitu najzastupljenijih i ekonomski najisplativijih ribljih vrsta.

"Jedna od tradicionalno najvažnijih riba u Jadranskom moru je srdela koja se mrijesti upravo u zimskom periodu. Da bi i naraštaji koji dolaze mogli jesti svježu, jadransku srdelu nužno je zaštititi vrstu upravo u vrijeme mrijesta", ističu iz Ministarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.