Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ploča u povodu 50. obljetnice prve transplatacije bubrega u Rijeci

30.01.2021.

14:31

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Postavljanjem spomen ploče ispred Klinike za urologiju na Sušaku u riječkom Kliničkom bolničkom centru je obilježena je 50. obljetnica prve trasplantacije bubrega u jugoistočnoj Europi. Zahvat je sa svojim timom na današnji dan 1971. godine izveo profesor Vinko Frančišković.

Do danas je uspješno obavljeno 1190 zahvata transplantacije bubrega, a ploču u spomen prve operacije su na odjelu urologije otkrili državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić i rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija.

Podsjećamo, još krajem 60-ih godina prošloga stoljeća je dr. Vinko Frančišković okupio stručnjake koji su mogli napraviti taj veliki iskorak u području transplantacijske medicine. Pripreme su počele osnivanjem centra za hemodijalizu i programom eksperimentalne kirurgije.

Prije točno pedeset godina u Rijeci je izveden prvi zahvat trasplantacije bubrega u ovom dijelu Europe. Do sada je obavljeno gotovo dvije tisuće zahvata, tridesetak godišnje, što je riječki KBC zadržalo na svjetskoj razini.

Transplantacija znatno poboljšava kvalitetu života bubrežnih bolesnika, kojih je na dijalizi trenutno oko 140 u Primorsko-goranskoj županiji. Po programu donorstva Hrvatska je među vodećima u svijetu, a po transplantacijama u Europi.

Neprekinuti program transplantacije omogućio je primjenu najboljih znanstvenih spoznaja u rutinsku medicinsku praksu. Poslušajte dio izjava i tematsku emisiju "Akademskih kvarat ure":

50. godina transplantacije, pripremila Neva Funčić

Akademskih kvarat ure: Pola stoljeća transplantacije, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.