Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:53 / 07.06.2022.

Autor: Radio Rijeka

"Plutanje" Vanje Babića - izložba inspirirana riječkom obalom i otpadnim vodama

Plutanje

Plutanje

Foto: Vanja Babić / MMSU

Izložba Plutanje multimedijalnog umjetnika Vanje Babića otvara se 10. lipnja 2022. u 19 sati u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u prostoru Kitchen. Izložba je realizirana je kao nagrada MMSU umjetniku za rad The South Side of the View na 35. salonu mladih.

Zamišljena i postavljena kao velika instalacija, izložba Plutanje okuplja video radove, fotografije, zvučni rad i nađene predmete i materijale (smeće, proizvodne viškove) koje umjetnik na različite načine raspoređuje i preklapa u prostoru izložbe.


Tijekom boravka u Rijeci u sklopu rezidencijalnog programa Kamov, autor se fokusirao na granicu kopna i mora (obalu, luku, plaže, lukobran), a sveobuhvatno bavljenje problematikom otpada proširio je na pitanje otpadnih voda i kanalizacijske mreže.


Novi video radovi, prikazani dijelom na televizorima, a dijelom kao projekcija, nastaju na potezu od Rive Boduli u smjeru Gata Karoline Riječke i uz šetnicu po lukobranu. Autor primjećuje i kamerom prati raznorodne predmete koji plutaju po površini mora: „daje im vrijeme, bilježi putanju plutanja, slijedi njihov put i dopušta da se dogodi nešto spontano i intuitivno u procesu snimanja“.


Kao što su plutajući predmeti spontano ulazili u vidokrug umjetnika i kamere, posjetiteljima se na izložbi snimke komada stiropora, nepojedenih banana ili plastike nasumično pojavljuju iz mraka kada pri prolasku aktiviraju televizore.


Na površini mora, uz ispuste otpadnih voda, Babićevu su pažnju zaokupila i jata cipala okupljena oko hrane. Ribe koje se svakodnevno kružno izmjenjuju oko djelomično pročišćene vode potakle su umjetnika na pitanja o načinima na koje more, i priroda općenito, mogu utjecati na ili regulirati vlastite poremećene ekosustave. Kako postupaju s ljudskim otpadom i kako ga mijenjaju i recikliraju?


Plastične boce vode preuzete s odlagališta, lightboxevi izrađeni od okvira filtera za zrak koji osvjetljavaju crteže na nađenom indigo papiru ili pak azbest sakupljen na plažama pa uronjen u epoksi smolu oblikovanu pomoću plastične ambalaže u kojoj je kupljena tehnika za izložbe, samo su neki od izloženih objekata.


I u sadržaju i u procesu oblikovanja oni odražavaju ustrajnu namjeru umjetnika da čim više iskoristi nađene, odbačene, prekratko korištene predmete, uključujući i elemente zatečene u Muzeju.


U susretu s Babićevim objektima i sami se suočavamo s pitanjima koja prate njegov umjetnički proces: otkuda otpad potječe, kamo putuje i od čega je sastavljen.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.