Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pobjednik prve večeri MIK-a je Joso Butorac sa skladbom "Primorska arija"

17.06.2019.

10:37

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: MIK

Foto: MIK

Foto: - / -

Krenulo je, napokon - riječi su kojima su nestrpljivi mikovci dočekali prvu festivalsku večer jubilarnog izdanja svog festivala. Melodije Istre i Kvarnera su svoju pedeset i petu obljetnicu obilježile festivalskom večeri u svojoj matičnoj luci, u Rijeci.

Ovogodišnji MIK započeo je pozdravnom skladbom svih izvođača i orkestra i već na samom početku se vidjelo da će to biti jedna doista prava mikovska večer, puna pozitive i dobrih vibracija. Svim izvođačima, a pod voditeljskom palicom provjerenog dvojca Roberta Ferlina i Marija Battifiace, na pozornici su se pridružili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te direktor festivala Andrej Baša.

Riječki gradonačelnik je još jednom naglasio da je Rijeka metropola čakavštine i MIK-a te najavio veliko finale festivala naredne godine u Rijeci, a znamo da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. te će se MIK savršeno uklopiti kao festival koji baštini tradiciju i kulturu ovog podneblja. Direktor festivala Andrej Baša je pozdravio svih u ime MIK-a te uručio riječkom gradonačelniku "Mačka" koji simbolizira naš kraj kao umiljatog mezimca, ali i kao često opjevani lik u mikovskim pjesmama. 

Nakon razmjene darova i lijepih riječi krenuo je i natjecateljski dio festivala u kojem je publika čula 20 novih skladbi, a da je odabir komisije bio itekako dobar, potvrđuje pljesak koji je zavrijedila svaka skladba. Nadahnuti voditelji su večer činili još veselijom, a nakon izvođenja i posljednje skladbe publika je imala zadatak putem glasačkih listića odabrati sebi najbolje i najdraže.

Naravno, festival je pripremio i bogat revijalni program koji su otvorili učenici OŠ Gornja Vežica Sergej Božić i Judita Tomljanović, koji su pod vodstvom prof. Sanje Šantek izveli dvije mikovske skladbe te je tako nastavljena i suradnja MIK-a sa školama u gradovima domaćinima festivalskih večeri. Revijalni dio ovogodišnjeg festivala posvećen je i skladbama koje ove godine obilježavaju srebrnu godišnjicu, a koje po reakciji publike i dan danas zvuče svježe, pa se tako u revijalnom dijelu zapjevalo uz skladbe "Tanac", koju su izveli Mate Jurić i Laura Valenčić, "Ciao lipoto" u izvedbi Jose Butorca i "Nisan šla za ten", skladba koju je izvodila Radojka Šverko, a sinoć Andrina Frleta.

Treće mjesto prema glasovima riječke publike, sa 54 glasa, osvojila je klapa Tić sa skladbom "Na parapetu", drugi je Erik Balija sa 61 glasom za skladbu "Mojoj Istrijanki", dok je s 90 glasova prvo mjesto osvojio Joso Butorac sa skladbom "Primorska arija".

Nakon proglašenja najboljih festivalska se ekipa nastavila družiti na botelu Marina, a već u ranim poslijepodnevnim satima karavana kreće prema Puli gdje će se na Forumu održati druga festivalska večer. Početak je u 21 sat, a ulaz za svih slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.