Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počela berba maslina na Cresu: Očekuje se 600-900 kilograma

31.10.2018.

12:26

Autor: Saša Vuksan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Danas je počela je berba Maslina u nasadu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u Gracišću na Cresu. Centar je na zamljištu površine 0,8 hektara posadio autohtone sorte uz potojeće nasade starih maslina.

12 berača iz Centra, županije i zadruge Cres bere ručno uz pomoć mehaničkih tresača grana.

Na zemljištu koje je Centar uzeo u zakup od poljoprivredne zadruge Cres, tridesetak je maslina spremno za berbu, a očekuje se 600-900 kilograma maslina, odnosno 80 - 100 litara ulja.

Masline idu odmah na preradu u cresku uljaru, ulje će biti korišteno za promociju ovoga autohtonog proizvoda putem Kašetice Primorsko-goranske, sajmova i promocija", rekao nam je ravnatelj centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a Dalibor Šoštarić.

Bere se autohtona Creska Slivnjača, jedna od brojnijih autohtonih sorti u županiji. "Imamo 23 jedinstvene sorte te još dvadesetak genotipova koje treba istražiti, provesti DNK analizu, utvrditi o kojim se sortama radi te ih nazvati", govori Šoštarić.

Već smo čuli da su masline na Krku odlično rodile, a na Rabu loše. Kako je na Cresu? "Puno je berača, stabla su puna i svi bi trebali biti zadovoljni ovogodišnjom berbom na otoku Cresu", zaključuje Dalibor Šoštarić.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.